Column: Politieke Borrelpraat 638
15 Nov, 22:51
foto
De officiële koers van de Centrale Bank.


“Heren, ik ben zo blij, mijn regering treedt ferm op tegen illegale cambio’s. Zij stuwen de koers naar 1 op 20.”
“Yeah, er is er eentje opgepakt, yeah, en nu gaat die koers droppen, yoepie!”
“Had eentje een tijdje terug ook niet net zo ferm uit z’n nek gebruld en gebrald: ‘Mo sakaaaaahkoers.”
“Maar luisteren jullie nou eens goed: zijn het een paar illegale geldwisselaars die de koers naar 20 stuwen? Dat deed dingens.. eeh, boi, ik ben hem bijna al vergeten, dat deed… eh… Tralala ons ook geloven.”
“Maar die NII in gedevalueerde vorm, hoe heet dat ding nu… Communisticale Dienst Suriname of zo, zegt dat nu de koers aan het droppen is naar 18,50 voor een US$, het deze illegale wisselaars zijn die hem opstuwen naar 1 op 20.”
“Maar is die koers van 1 op 18,50 dan nu de legale koers geworden?”
“Zo te zien niet, ja, want tegen die cambiokoers wordt niet opgetreden.”
“Dan klopt er dus geen millimeter meer van die djoteh-officiële koers van 14 punt 29, want nergens kan je tegen, zeg maar, koers 14,50 US dollars vinden.”
“Het IMF eist het loslaten van de koers en nadat die zich heeft gestabiliseerd, volgt een vaste CBvS-koers.”
“En waarom doet de regering dat net andersom?”
“Populisme van het duo Los Populos mucho grande: BravoChan.”
“Zoals dat zoethoudertje van bonus 1, bonus 2 en de extra loonronde in januari.”
“Of zoals dat andere zoethoudertje dat er andere talen dan het Nederlands in DNA zullen mogen worden gebruikt.”
“Nu al spreken velen daar een rafla-bafla-bakba Hollands.”
“Ik hoorde een DNA-jongmens daar onlangs volzinnen in het Aucaans uitslaan…”
“Vond ik mooi.”
“Ja, schitterende populistische etnische politiek. Zo trek je stemmen van ‘je mensen.”
“En morgen begint een andere met het uiten van volzinnen in het Sarnami, overmorgen eentje in het Djawa, en een andere wil niet achterblijven en gooit z’n zinnen vol met ‘hamtaw, tjauwmin en paksoia’ en een andere geeft een odo: “I musu miti a dëdë a wataa ufoo i lei u sun.”
“Als BeeCee op de voorzittersstoel zit, zal hij dat als Aucaner beslist ‘erg leuk’ vinden.”
“En als Sharmvrouw toevallig waarneemt als voorzitter, wat zal die dan zeggen?”
“Areh bhai, ka tu bholeh? Hem n’a samdjeh Saamaka.’ Of zal die zich schamen om de taal van zijn grootouders in DNA te gebruiken?”
“Na 45 jaar met zovele miljarden gratis ontwikkelingsgeld hebben stompzinnige en dieftige politici, deels geruggesteund door een club muitende militairen, niet eens onze koers stabiel kunnen houden, dan gaan ze nu onze complexe taalsituatie met populistische kreten effekes wijzigen? Gi’m wan bigi brik.”
“Jullie zuiplappen dwalen weer eens af met allerlei ouwe koeien uit de sloot. We hadden het over die razzia’s in Commewijne tegen illegale cambiohouders.”
“Ja, ja, weet je dat er cambio’s zijn, waar je ongelimiteerd digitaal dollars kunt kopen tegen koers 18,50?”
“Weet ik. Ik heb laatst gekocht. Had 5000,- US hard nodig voor vervangende elektronische onderdelen voor m’n bedrijf. Geen enkele legale bank kon me tegen koers 14-zoveel US dollars verkopen, of ik moest elke week een beetje gaan halen. Wat voor rommel is dat? Dan gaat mijn bedrijf failliet. Da mi go bai den dalla tegen koers 18,5, met shippingkosten overgemaakt en na een week had ik die onderdelen tot thuis bezorgd.”
“Maar terecht roept de regering de cambiohouders op om de geünificeerde koers te hanteren.”
“Hahahaha, woeiwoeiwoei, wiefwiefwafwaf, de beste mop van de week. Willen de cambio’s die US dalla voor koers 14,29 verkopen, dan moeten ze die toch kunnen inkopen voor 14,02, zoals op de officiële lijst van onze CBvS staat, ja toch?”
“Natuurlijk, anders maken ze geen winst.”
“Welnu, vertel me, noem mij de plaatsen waar cambio’s en legale banken nu grote hoeveelheden US dalla  tegen koers 14,02 kunnen kopen, zodat die zwartemarktkoers meteen keldert? Hoeveel plaatsen ken je?”
“Nu? Ik ken net zoveel plaatsen als er haren op het hoofd van de penningmeester van de regering zijn.”
“Dan wie denkt de overheid voor de gek te houden met deze oproep? De domme massa? Op koersgebied bestaat er geen domme massa in dit land.”
“Maar die overheidsdollars zijn er niet. Waar gaan ze heen?”
“Naar ons al jaren failliet vliegbedrijf?”
“Of naar het overnemen van een failliet bacovenbedrijf?”
“Of naar duurbetaalde ‘goedkope’ consultants die plotseling ontslag nemen als er in DNA naar onderzoek naar hun verdiensten wordt gevraagd?”
“Oké, er ruiken heel wat zaakjes raar, maar zeg eerlijk, vele DNA-leden gebruiken dat parlement alleen maar om schandalen uit te kraaien. Het is een duurbetaalde dorps-krut’oso gebleven. Van een leerrijk, kritisch en bruikbaar betoog zoals onze Deryck F. zo goed kan, is er zelden tot nooit sprake.”
“Zal ik hier Assembleetje spelen en ook een schandaal verklappen?”
“Ja, doe, doe, hoe smeuïger, hoe beter.”
“Goed, bij een van tentamens van een belangrijk vak aan onze Juridische Faculteit scoren ALLE 63 plus nog wat studenten een 4,4 of lager.”
“Jeetje! Zijn al die studenten zo oerstom, of is dat de docent of beide?”
“Ik ben nog niet klaar. Geen van hen krijgt inzage in zijn of haar werk.”
“Wat? Waarom niet?”
“Vanwege Covid en beperkt digitaal platform krijgen alleen degenen tussen 4,5 en 5,4 inzage, omdat ze dan ook hercorrectie kunnen aanvragen. Onder 4,4 krijgt geen inzage, omdat hercorrectie echt geen 4,4 naar een 5,5 zal brengen.”
“Oké, terecht, maar waarom mag de student dan tenminste geen inzage met correctiemodel, zonder recht op hercorrectie, zodat die zich beter kan voorbereiden op het hertentamen?”
“En hoe komt het dat een hele groep van meer dan 63 studenten ‘toevallig’ net geen 4,5 haalt en zo geen inzage kan krijgen in zijn of haar werk? Iets is hier niet pluis.”
“Jeetje, kijk hoe we met grote groepen universiteitsstudenten omgaan.”
“Als straks hierdoor een student door het lint gaat, zoals dat arme schoolmeisje in Nickerie dat volgens haar vader door een leerkracht voor ‘dom’ werd uitgemaakt, dan gaan de verantwoordelijken allemaal dokken en ‘a no mi’ uitkraaien.”
“Daarom, jullie mogen me een negativist vinden, maar als ik kijk naar die rotzooi, die patjapatja die we er na 45 jaar onafhankelijkheid van gemaakt hebben, blijf ik op 25 november lekker thuis in de tuin werken en m’n biertje drinken. Daarvan is de kwaliteit in 65 jaar tijd op z’n minst stabiel gebleven.”
“Inderdaad! Vincent, een djogo, en ijskoud alsjeblieft. A batra mus’ weti.”

Rappa
Advertenties

Saturday 15 May
Friday 14 May
Thursday 13 May