Belize: Winst oppositie brengt na 12 jaar verandering
13 Nov, 08:40
foto
Kiezers brengen hun stem uit voor de 31-zetels tellende Nationale Assemblee in Belize. (Foto: Reuters)


Er is na 12 jaar een einde gekomen aan het premierschap van Dean Barrow van Belize. De centrumlinkse PUP-partij van de oppositie heeft de algemene verkiezingen van woensdag gewonnen, dus komt er een regeringswisseling. Johnny Briceño (60), een voormalige vicepremier, zal het land leiden.

Barrow was geen kandidaat bij de verkiezingen. Zijn partij, de Verenigde Democratische Partij, had Patrick Faber naar voren geschoven. Faber heeft zijn verlies intussen erkend.

Kiezers zeiden dat de economie hun grootste zorg was. Belize is sterk afhankelijk van toerisme als bron van inkomsten. Nu reizen ernstig wordt beperkt door de pandemie van het coronavirus, is de toeristische sector in Belize zwaar getroffen. Het Internationaal Monetair Fonds heeft voorspeld dat de economie dit jaar met 16% zal krimpen.

"De kiezers in Belize stemden in indrukwekkende aantallen voor een nieuw begin", zei Briceño. "2020 is een oproep voor onze jonge natie om op te groeien, de uitdagingen van onze generatie aan te gaan en onze vreedzame, constructieve en progressieve revolutie vooruit te helpen."

Faber feliciteerde Briceño en sprak over de uitdagingen voor de nieuwe leider in het licht van de pandemie en de vernietiging veroorzaakt door de doortocht van tropische storm Eta.

Briceño "zal alle steun nodig hebben om onze grote natie door de lange weg van herstel te kunnen leiden, niet alleen van de recente overstromingen, maar ook van de impact en gevolgen van de Covid-19 pandemie", zei Faber.

Tijdens de aanloop naar de stemming vertelde Briceño de kiezers dat hij "volwassen genoeg" was om "gekozen te worden en het land te herstellen". Voordat hij de leider van de PUP werd, was hij vicepremier en minister van Natuurlijke Hulpbronnen en Buitenlandse Handel.
Advertenties