Van Dijk-Silos: Risico-analyse in afrondende fase
06 Nov, 06:31
foto
PMT-voorzitter Jennifer van Dijk-Silos.


Het Project Management Team (PMT) verantwoordelijk voor de uitvoering van de National Risk Assessment, zal zaterdag de voorlopige aanbevelingen over acties die ondernomen moeten worden, bespreken met de bancaire sector. Zondag volgen de cambio's. Jennifer van Dijk-Silos, voorzitter van de PMT, zegt in gesprek met Starnieuws dat de kwantitatieve, kwalitatieve, de technische compliance en de effectiveness analyse achter de rug zijn. Bij de technische compliance wordt nagegaan of de wettenmassa voldoet aan de  40 aanbevelingen van de Financial Action Task Force (FATF). De wetgeving moet namelijk geschikt zijn om moneylaundering en terrorisme financiering tegen te gaan.

De voorlopige aanbevelingen worden met alle betrokken sectoren doorgenomen en waar nodig aangescherpt. Intussen is de risico-analist bezig met het in beeld brengen van de nationale en sectorale risico's. Suriname moet het finale rapport indienen bij de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF). Over twee tot drie weken kan het concept risico-analyserapport af zijn en besproken worden met de Steering Council en de president. Hierna wordt de laatste hand gelegd aan het finale rapport. 

Van Dijk-Silos benadrukt dat 26 van de 40 punten die gelist zijn door de CFATF, betrekking hebben op de financiële sector. Dit geeft aan hoe groot de impact van de financiële sector is in een land. Het is van groot belang dat deze sector fully compliant is aan de aanbevelingen van de FATF. De kwetsbaarheden zijn in kaart gebracht. De voorlopige aanbevelingen waarover acties ondernomen moeten worden, zullen besproken worden met de sector, die ook inspraak heeft. 

In het finale rapport worden de risico's voor witwassen en terrorisme-financiering in beeld gebracht. Aangegeven wordt op welke punten acties ondernomen zullen worden. De kwetsbaarheden en de dreigingen worden in kaart gebracht. Na de financiële sector, worden volgende week de besprekingen voortgezet met overige sectoren. Intussen is de editor bezig met het schrijven van het voorlopige rapport. In vier tot zes weken moet de hele klus geklaard zijn, daarom wordt er tegelijk op verschillende fronten gewerkt, legt Van Dijk-Silos uit.
Advertenties