Hoog ambtelijk overleg met Nederland over samenwerking
04 Nov, 02:48
foto
Hoog ambtelijk overleg tussen Suriname en Nederland dinsdag. Vanmiddag moeten de resultaten duidelijk zijn uit deze besprekingen over concrete samenwerking op verschillende beleidsterreinen. (Foto: René Gompers)


Tussen Suriname en Nederland is een hoog ambtelijk overleg gaande. Het streven is om in twee dagen tot concrete afspraken te komen die beide landen ten goede komen. Suriname wil vooral hulp en samenwerking  op bepaalde gebieden zoals de bestrijding van Covid-19, belastingen, onderwijs. De resultaten van dit overleg zijn woensdag na 15.00 uur bekend. 

Het overleg is dinsdagmorgen van start gegaan op het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (Bibis). “Dit is het resultaat van de gesprekken tussen Stef Blok en mij in Nederland,” geeft Bibis-minister Albert Ramdin aan tegenover journalisten tijdens een pauze. “Het ambtelijk overleg is bedoeld om op technisch niveau de besprekingen verder te voeren over concrete samenwerking op verschillende beleidsterreinen. Zoals landbouw, onderwijs, justitie, politie, veiligheid, defensie, financiën, economie en volksgezondheid.” 

De hulp voor de Surinaamse strijd tegen de Covid-19 virus, is opgetrokken naar 6 miljoen euro. “Op verschillende momenten heeft de Nederlandse overheid solidariteit getoond met Suriname als het komt op Covid-19,” merkt Ramdin op. “In eerste instantie was er een bedrag van 2,5 miljoen euro geschonken voor de aanschaf van covid-materiaal. Bij het laatste bezoek is besloten om daar 3.5 miljoen euro bovenop te doen.” Eind van de week komen er 18 beademingsapparaten er nog meer materiaal aan. De apparaten zouden in eerste instantie met de delegatie meekomen maar dat is niet gelukt. 

Ramdin rekent erop dat er concrete afspraken gemaakt zullen worden. De economische malaise waarin het land zich bevindt, zal hiermee niet opgelost worden. Het gaat wel helpen om zaken op orde te hebben geeft hij aan. Ramdin hoopt dat er voor de belastingdienst en de douane steun komt. “De belastingdienst kan duidelijk meer doen maar is uitgehold voor lange tijd,” geeft hij aan. “De douane kan efficiënter werken. Deze twee kunnen ook de inkomsten van het de overheid helpen vergroten.” De delegatie gaat ook aparte gesprekken voeren met enkele Surinaamse ministers. 

René Gompers
Advertenties