VS verkiezingen: Indiaas dorp bidt voor Kamala Harris
03 Nov, 22:43
foto
De Dharmasastha-tempel in Tamil Nadu waar de voorouders van de Amerikaanse vicepresidentskandidaat Kamala Harris vandaag komen. (Foto: Reuters)


Inwoners van het dorp Thulasendrapuram in Tamil Nadu, Zuid-India, kwamen vanmorgen bijeen in een tempel en spraken speciale gebeden uit voor de overwinning van de vicepresidentskandidaat Kamala Harris. Dit dorp van 5.000 mensen kijkt de afgelopen twee maanden naar updates over de Amerikaanse verkiezingen. Reden: Harris haar voorouders woonden in het dorp. Ze bezocht de tempel zelf toen ze vijf jaar oud was.

Bij de ingang staat een bord met een geluksboodschap. Ongeveer 50 dorpelingen waren in de vroege ochtend aanwezig in de Dharmasastha-tempel, de tempel van de familiegod van Harris haar voorouders.

Hoewel haar familie van dit dorp naar de stad Chennai en vervolgens naar de VS verhuisde, bleven haar familieleden donaties sturen voor de renovatie van de tempel.

Dorpelingen stonden te popelen om een naam op de muren van de tempel te zien, die zegt dat de vicepresidentskandidaat in 2014 zelf Rs 5.000 (US$ 67) heeft geschonken.

Kamala Harris is de vicepresidentskandidaat van de Democratische presidentskandidaat Joe Biden. De huidige president, Donald Trump, zei eerder op de dag dat winnen makkelijk is en dat verliezen nooit makkelijk is.

Uitslag

Het resultaat van de Amerikaanse stembusgang wordt meestal bekendgemaakt op de avond van de verkiezingen, wanneer er voldoende stemmen zijn om een ​​winnaar te uit te roepen. In 2016 betrad Donald Trump omstreeks 03.00 uur lokale tijd het podium in New York om zijn overwinningstoespraak te houden voor een menigte juichende supporters.

Maar het is belangrijk om te onthouden dat dit een jaar als geen ander is. Ambtenaren waarschuwen al dat dit jaar mogelijk langer - mogelijk dagen, zelfs weken - op het resultaat moet worden gewacht door  een toename van het aantal stembiljetten per post als gevolg van de pandemie van het coronavirus.

De laatste keer dat het resultaat binnen een paar uur niet duidelijk was, was in 2000, toen de winnaar pas werd uitgeroepen, na een uitspraak van het Hooggerechtshof een maand na de verkiezingen.



Florida bepalend
Alleen al het noemen van de deelstaat als het om politiek gaat, brengt een glimlach op de Republikeinse gezichten en bezorgt de Democraten rillingen.

Florida. Alleen al het noemen van de staat als het over politiek gaat, brengt een glimlach op de Republikeinse gezichten en bezorgt de Democratische rillingen.

Florida is waar liberale dromen worden verbroken. Het is de plaats waar de Democraten  ternauwernood het gouverneurschap en een zittende Senaatszetel verloren. Het is waar in 2000 537 stemmen het Witte Huis overhandigden aan de Republikein George W. Bush, in plaats van aan Al Gore.

Voor democraten is Florida als een onbetrouwbare vriend - nooit in de buurt als dat nodig is. De laatste vier keer dat de partij het presidentschap won, hadden ze Florida kunnen verliezen en toch kunnen zegevieren. Maar in twee van de laatste drie democratische nederlagen zou het winnen van Florida betekend hebben dat het Witte Huis werd ingenomen.

Dit jaar is Florida opnieuw een electoraal slagveld dat het presidentschap zou kunnen beslissen. Enquêtes laten zien dat het nauwe race wordt in de deelstaat. En als de algehele race krap is, zou Florida - met zijn 29 kiesmannen - opnieuw doorslaggevend kunnen zijn.
Advertenties