Per direct opnamestop Diakonessenhuis
03 Nov 2020, 14:49
foto
Het Diakonessenhuis aan de Zinniastraat.


Het Diakonessenhuis heeft vanaf vandaag een opnamestop van patiënten. Opnames van patiënten met laag risico zijn alleen via de poli's mogelijk, alleen als de medisch specialist het noodzakelijk acht. De directie heeft de medewerkers meegedeeld dat door beperkte labonderzoeksmogelijkheden het onverantwoord is om patiënten met ernstige gezondheidssituaties nog op te nemen in het ziekenhuis. Met het besluit van de directie van het Diakonessenhuis komen ook de patiënten van de Medische Zending in gevaar.  

De medische staf had ook al aan de bel getrokken voor de herhaaldelijke ernstige problemen van het laboratorium van het ziekenhuis. "Ingaande vandaag zijn wij genoodzaakt voor alle disciplines een opnamestop af te spreken," schrijft ze aan de directie. "We zullen zoveel als mogelijk alle stabiele patiënten ontslaan en alle electieve (verkozen) opnames en procedures tot nader orde uitstellen." Met hun besluit wil de medische staf "ernstige calamiteiten" voorkomen. De medische staf zegt dat ze het betreurt dat ze voor de zoveelste keer wordt gehinderd in het correct uitvoeren van haar werkzaamheden. Ze wil een spoed oplossing om te voorkomen dat er sprake is van langdurige sluiting van het beddenhuis.

Starnieuws verneemt dat een laboratorium-apparaat kapot is en voor het VBB-apparaat er geen reagentia is. Het VBB-apparaat wordt gebruikt voor het krijgen van een volledig bloedbeeld. Je kan met het VBB-apparaat hemoglobine, trombociten en bepaalde infectiewaarden bepalen. Voor kankerpatiënten is het apparaat essentieel omdat de VBB vooral een indicatie geeft of de patiënt wel of geen chemokuur moet krijgen.

Het Astrup (bloedgassen) apparaat is stuk. Het is heel belangrijk bij acute patiënten. Met een bloedgas wordt onder andere het besluit genomen dat een patiënt op de Intensive Care-afdeling moet liggen en aan de beademing moet. Vooral voor patiënten met nierproblemen en pasgeborenen is dit apparaat belangrijk. Voor te vroeg geborenen bepaalt het Astrup of de baby's zuurstof moeten krijgen. Het astrup apparaat is al meer dan twee weken stuk en moet worden vervangen.

In de afgelopen weken werd voor astruppen medewerking gevraagd van ander ziekenhuizen, waarbij de resultaten te lang, soms 4 tot 6 uren, op zich lieten wachten. Tussen het wachten op een astrup en het resultaat, is het moeilijk een patiënt te beoordelen. Normaal duurt het 3 tot 5 minuten voor een astrup-resultaat.

Het besluit van de opnamestop is tot nader order totdat er weer VBB- en bloedgas-bepalingen door het laboratorium van het Diakonessenhuis kunnen worden uitgevoerd, zegt de directie in een mededeling aan het personeel.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April