Total hoopt huidige productieniveau te behouden
28 Oct 2020, 14:50
foto
Patrick Pouyanne, CEO van Total.


De Franse oliegroep Total zal misschien niet eens overwegen om de olievondsten in het diepzeegebied van Suriname te ontwikkelen, tenzij het een "gigant" is in termen van winbare hulpbronnen. "Als het gigantisch is, werkt het, als het alleen maar interessante ontdekkingen zijn, zullen ze misschien moeten blijven waar ze zijn ... Dus het kan een probleem zijn", zei CEO Patrick Pouyanne.

Total en Apache hebben onlangs een derde "substantiële" offshore olie- en condensaatvondst - Kwaskwasi-1 - gedaan voor de kust van Suriname. Total heeft geen plannen om zijn olieproductievolumes de komende jaren te verkleinen, maar hoopt zijn huidige productieniveau te behouden en prioriteit te geven aan goedkopere, kortere toeleveringsprojecten.

"We willen olie aan de productiezijde niet verminderen, we zullen doorgaan," vertelde Pouyanne op 26 oktober op het India Energy Forum. "Het is een beetje moeilijk om te groeien als je selectief bent, maar het handhaven van onze olieproductie is onderdeel van een strategie. .. Als we kansen hebben om te groeien, doen we het ... we zijn er trots op een olieproducent te zijn."

Net als veel van zijn Europese rivalen, heeft Total de komende jaren een forse impuls gegeven aan de uitgaven voor hernieuwbare energie als onderdeel van zijn strategie om over te schakelen op schonere, koolstofarme brandstoffen. Het bedrijf zei dat het verwacht dat de wereldwijde vraag naar olie in de jaren 2030 zal pieken. Het kondigde vorige maand plannen aan om zijn totale energieproductie in het komende decennium met een derde te laten groeien, waarbij de helft van de groei afkomstig is van LNG (vloeibaar aardgas) en de helft van elektriciteit, voornamelijk hernieuwbare energiebronnen. Met een verschuiving van de focus naar schonere, koolstofarme energie, zei het echter dat het verwacht dat de verkoop van olieproducten in hetzelfde tijdsbestek met bijna 30% zal dalen.

Vorig jaar bedroeg de olie- en gasproductie van Total gemiddeld 3,01 miljoen vaten olie-equivalent per dag, waarvan 1,67 miljoen vaten olie-equivalent (55%), olie was.

In 2030 verwacht het bedrijf dat zijn totale energieverkoopmix zal zijn: 50% gassen, 30% olieproducten, 5% biobrandstoffen en 15% elektronen. Dat is te vergelijken met 55% olieproducten, 40% gas en 5% elektronen in 2019.

Het Britse BP werd in september de eerste wereldwijde oliemaatschappij die afstand deed van een lang bestaande strategie om de olie- en gasportefeuille uit te breiden. Het kondigde plannen aan om de toeleveringsproductie tegen 2030 met ten minste 1 miljoen vaten per dag (40%) te verminderen als onderdeel van een ambitieuze transformatie van een geïntegreerde koolwaterstofproducent naar een wereldwijde energiemaatschappij.

Zoektocht 'gigantische' vondsten
Hoewel Total geen plannen heeft om dit voorbeeld te volgen, zei Pouyanne dat Total selectiever is in zijn toeleverings-investeringen en projecten met meerjarige exploratie- en ontwikkelingscycli, zoals offshore diepzee, vermijdt, gezien de onzekerheden over de toekomstige vraag naar olie- en olieprijzen op lange termijn.

"Om veilig te zijn, willen we er zeker van zijn dat de olie waarin we vandaag investeren - wanneer er een lagere vraag naar is - concurrerend blijft tegen een lagere prijs," vertelde Pouyanne aan het India Energy Forum. Total heeft gezegd dat zijn nieuwe toeleveringsprojecten een break-even moeten hebben van minder dan US$ 25 per vat en een rendement van meer dan 15% moeten opleveren tegen een olieprijs van US$ 50 per vat op de lange termijn.

Op de vraag of de groeiende bezorgdheid over het klimaat en de vraag naar olie op lange termijn wereldwijd meer gestrande hulpbronnen dreigen te creëren, zei Pouyanne: "Ik denk dat het een probleem zal worden voor landen die exploratievergunningen willen aanbieden ... omdat we moeten nadenken, bijvoorbeeld zeer diep water. Het kan even duren voor de offshore exploratie om zich te ontwikkelen."

Over de Canadese oliezandindustrie zei Pouyanne dat hij het potentieel ziet dat klimaatverandering en de angst voor de vraag naar olie "veel hulpbronnen in de grond zullen laten".

"Er is een enorme hoeveelheid middelen die in dit soort omgevingen op de lange termijn waarschijnlijk niet allemaal zullen worden gevaloriseerd (financiële herwaardering)", voegde hij eraan toe.

Het vierde India Energy Forum is op 26 oktober begonnen en wordt vandaag afgesloten. Duizenden afgevaardigden van Indiase, regionale en internationale energiebedrijven, instellingen en regeringen wonen het forum virtueel bij.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April