De Surinaamse Nederlanders
25 Oct, 12:48
foto


Seshma Bissesar heeft op 17 oktober 2020 een artikel geschreven met de titel “Het diaspora-syndroom van VHP”. Een deel van de vragen van mevrouw Bissesar zijn:
Quote
"De VHP beroept zich al tien jaren op de diaspora gemeenschap."
Hoeveel procent van de diaspora gemeenschap heeft echt interesse om te investeren in een land vol met mensen die zich overgeven aan corruptie, egoïsme en zelfverheerlijking?
Wat is de achtergrond van de diaspora mensen die nu aan het einde van hun leven plotseling zoveel belangstelling tonen voor Suriname?
Gaat het hierbij om mensen met een uitkering, of mensen die nooit in hun leven van enige betekenis zijn geweest in Nederland noch in Suriname?
Of gaat het om mensen die in Nederland een normale baan hebben zoals elke normale Surinamer, die elke ochtend netjes het kantoor binnenloopt van een volgeling van Mark Rutte, waar hij opgedonderd wordt, als hij niet op tijd aan het werk verschijnt?

Bent u vergeten dat de diaspora gemeenschap juist die benauwdheid van 45 jaren terug is ontvlucht om een nieuw bestaan op te bouwen in een vreemd land waar ze tot de dag van vandaag trachten zichzelf te zijn? Waarom zouden mensen die letterlijk toen 45 jaren geleden, het land moesten ontvluchten vanwege de benauwdheid van toen, aandacht hebben voor een land waar de omstandigheden nooit zijn veranderd en waar de benauwdheid nog steeds de boventoon heeft? VHP stop met het bouwen van luchtkastelen! Unquote

De beantwoording van de gestelde vragen laat ik graag over aan de VHP.

Waarom schrijf ik een artikel over de Surinaamse Nederlanders?

De laatste weken word je in Suriname en in Nederland om de oren geslagen met het woord “Diaspora”. In de radioprogramma’s van o.a. Radio 9 en Pipel FM ( Suriname) en Radio Stanvaste ( Nederland) worden veelvuldig gesproken over de diaspora.
Quote (Bron Wikipedia)
Diaspora (antropologie)
Een diaspora is een grootschalige verspreiding van een volk over verschillende delen van de wereld.
Echter vele volkeren hebben een diaspora meegemaakt. Bijvoorbeeld: Afrikaanse diaspora, Chinese diaspora, Indiase diaspora, Javaanse diaspora, etc etc. Unquote

De Surinaamse Nederlanders (geboren in Suriname) wonen al tientallen jaren in Nederland. De meeste Surinaamse Nederlanders hebben zich goed ontwikkeld en hebben een goed inkomen in Nederland. De kinderen van de Surinaamse Nederlanders, die in Nederland zijn geboren, zijn Nederlanders. Deze kinderen mogen niet tot de groep Surinaamse Nederlanders gerekend worden. De groep Surinaamse Nederlanders waarover ik spreek is ca 150.000 groot. Ik hoop dat dit duidelijk is voor de Surinaamse gemeenschap.

De meeste Surinaamse Nederlanders werken of hebben gewerkt. Werken in Nederland gaat niet over geplaveide paden. Jij moet de kou trotseren, jij gaat in het donker naar jouw werk en keer in het donker terug naar huis. Het reizen naar het werk neemt ook behoorlijk veel tijd in beslag. Als voorbeeld: van Rotterdam naar Amsterdam met het openbaar vervoer (metro/trein/metro) kost je ca 4 uren. Ook het arbeidsklimaat in Nederland is niet altijd prettig voor de Surinaamse Nederlanders. Op de werkvloer moet je een dikke huid hebben.

Zoals aangegeven zijn de Surinaamse Nederlanders in Suriname geboren. Hun navelstreng is in de Surinaamse grond begraven. De meeste Surinaamse Nederlanders voelen zich Surinamer en hebben liefde voor hun geboorteland. Het wel en wee over Suriname volgen zij op de voet. Deze mensen zijn dagelijks met Suriname bezig. Zij lezen de Surinaamse kranten en luisteren ook naar de radiostations in Suriname.

De Surinaamse Nederlanders, die in Suriname komen wonen, nemen hun eigen inkomen mee. Zij hebben recht op het geld (AOW/bedrijfspensioen/uitkering van de Sociale Verzekeringsbank). Deze mensen zorgen ervoor dat het geld direct in de Surinaamse economie komt. Zij zorgen voor een injectie van de economie. Zij zijn geen last voor Suriname. Deze Surinaamse Nederlanders, die echte Sranan Mangs zijn, houden van hun land en van de Surinamers. Stel dat van de 150.000 Surinaamse Nederlanders ca 10.000 in een jaar in Suriname verblijven, dan komt er ca € 84 miljoen direct in de Surinaamse economie. (10.000 maal €700 maal 12 maanden). Stel dat er 20.000 in een jaar verblijven dan stijgt het bedrag naar € 168 miljoen. Voor de Surinaamse economie is dat heel veel geld.

Ik hoop van ganser harte, dat het beeld over de Surinaamse Nederlanders wordt bijgesteld in de Surinaamse samenleving.

Dennis Lapar
Directeur Stichting FinanceSuriname


Advertenties