Marcel Pinas: "Marowijne moet het kunstdistrict van Suriname worden"
21 Jun 2011, 17:00
foto
Installatie A Libi van Marcel Pinas.


De vloer ligt bezaaid met menselijke schedels. Daartussen staan wekkers, die om de haverklap rinkelen. A Libi heet de installatie, en kunstenaar Marcel Pinas legt uit wat hij ermee wil zeggen: "De kwikvervuiling waarmee de goudwinning gepaard gaat, bedreigt onze natuur, ons binnenland en ons leven. Hoe lang nog voordat we wakker worden?"

A Libi maakt onderdeel uit van de tentoonstelling Kibii Wi Koni, die vanavond zijn opening beleeft in het KKF-gebouw aan de Kernkampweg. Tot 28 juni zijn ze hier te bewonderen: alle kunstwerken van Pinas voor het eerst bijeen onder een dak. Daarna trekt de expositie verder, naar De Hal aan de Grote Combeweg en vervolgens naar de eindhalte in de EBS Hall te Moengo. Eerder, in maart en april, was de Pinas-karavaan tijdelijk neergestreken in het kindermuseum Villa Zapakara aan de Prins Hendrikstraat, waar de kunstenaar tezamen met bezoekende schoolkinderen de installatie Faaka tiki maakte. Pinas; "Ik vind het geweldig dat ik op deze manier mijn visie kan delen met Surinamers."

"Mijn droom is om van Marowijne het kunstdistrict van Suriname te maken", zei Pinas vanmorgen tijdens een rondleiding voor de pers. "Ik wil tonen wat kunst kan doen, wat kunst kan betekenen voor dit land. Ik wil bruggen bouwen, kinderen prikkelen, cultuurhuizen in alle districten. Dan kunnen we van dit land een heel mooi land maken."
Marcel Pinas (Pelgrimkondre, 1971) timmert al twaalf jaar als professioneel kunstenaar aan de weg. In onder meer Jamaica en Nederland voltooide hij zijn opleiding. Vooral in Nederland, zegt hij, genoot hij volop van de faciliteiten die er zijn om je talenten te ontwikkelen. "Dat heb je hier niet. Kunst wordt niet ondersteund in Suriname vanuit de overheid. Men ziet het als entertainment, niet als iets dat kan leiden tot ontwikkeling."

Pinas is de trekker van een project in Marowijne waarbij kunstenaars van over de hele wereld de kans krijgen voor drie maanden te werken met de jeugd van Marowijne en een kunstwerk te maken dat een plek krijgt in het speciale kunstpark. Diverse internationale kunstenaars hebben al medewerking verleend aan dit project.
Het project ontvangt financiering van onder meer de Nederlandse ambassade en het Prins Clausfonds. "Veelal Nederlandse financiers", zegt Pinas. "En Suralco levert een geweldige bijdrage."
Hij zou graag zien dat de Surinaamse overheid ook wat genereuzer zou bijdragen. "We moeten leren groot te denken in dit land. Als kunstenaars bezig zijn met kinderen en hun een perspectief bieden, hoeven de kinderen niet te vervallen in criminaliteit. Denk daar ook eens over na."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May