Vluchten uit Nederland aangepast, niet stopgezet
02 Oct 2020, 00:00
foto
De ministers Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme en Amar Ramadhin van Volksgezondheid op een persconferentie donderdagavond.


De voorwaarden en vluchten van en naar Nederland zijn aangepast. Dit heeft te maken met het steeds toenemende aantal besmettingen in Nederland, door de opleving van het coronavirus. De vlucht van vrijdag wordt normaal uitgevoerd. De mensen zullen in zelfquarantaine gaan. Bij vluchten die van 4 tot en met 11 oktober worden uitgevoerd, zullen mensen een negatieve Covid-19 test moeten overleggen die niet ouder mag zijn dan 72 uur. De mensen moeten verplicht in quarantaine. De faciliteiten worden in orde gemaakt door hotels aangesloten bij Suriname Hospitality and Tourism Association (Shata). 

De ministers Amar Ramadhin (Volksgezondheid) en Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme hebben een spoedpersconferentie gehouden, donderdagavond. Er was wat verwarring ontstaan na een mededeling van president Chan Santokhi tijdens scholenbezoek, waar hij meedeelde dat het luchtruim tussen Suriname en Nederland weer gesloten wordt. Er is overleg geweest met Shata, de reisagenten, luchthaven, vliegmaatschappijen en andere betrokkenen over het uitvoeren van vluchten. Naast Nederland zullen ook vanuit andere bestemmingen gecontroleerde vluchten worden uitgevoerd. 

Ramadhin had eerder meegedeeld dat er geen repatriatievluchten meer worden uitgevoerd. Op de persconferentie legde hij uit dat er geen ingezetenen meer in het buitenland gestrand zijn. Er is behoefte aan reizen tussen Suriname en Nederland. De status van de vluchten is omgedoopt in commerciële vluchten. Van 4 tot en met 11 oktober worden nog commerciële vluchten uitgevoerd, onder strenge voorwaarden. Na 11 oktober zullen de vluchten weer 'repatriatie-status' krijgen. Personen die uit Nederland naar Suriname komen, zullen moeten aangeven wat de noodzaak is van de reis. In plaats van twee vluchten in de week, zal nu één vlucht worden uitgevoerd. 

Op de persconferentie werd door journalisten aangegeven dat meer dan twee weken er al sprake is in Nederland van een zorgwekkende situatie. Het is niet logisch dat de regering toch besloten had om het luchtruim open te stellen voor Nederland. De ministers Ramadhin en Jubithana wezen ook op de economische belangen en de druk die wordt uitgeoefend. Maar uiteindelijk is het belang van de volksgezondheid doorslaggevend. 

Voor de vlucht van vrijdag is bepaald dat mensen die naar Suriname komen wel opgehaald mogen worden door slechts één persoon die de mond-neusbedekking op moet hebben. De personen die arriveren, moeten hun adres en telefoonnummer doorgeven. Zij gaan in zelfquarantaine, maar zullen worden gecontroleerd. Wie geen negatieve test kan tonen op Schiphol, zal niet in het vliegtuig kunnen stappen. De testresultaten gelden niet voor kinderen onder de 12 jaar. Zij moeten ook verplicht in quarantaine. 
Advertenties

Tuesday 05 July
Monday 04 July
Sunday 03 July