Heropening Jodensavanne voor publiek met wrange nasmaak
26 Sep 2020, 22:22
foto
Jodensavanne in het district Para zal vanaf zondag het publiek weer verwelkomen.


Jodensavanne, in het district Para is per zondag 27 september weer geopend voor het publiek, met in acht neming van de geldende Covid-19 protocollen. Door de Covid-19 pandemie heeft de toerismesector in het algemeen, maar Jodensavanne in het bijzonder, zwaar te lijden gehad. De Stichting Jodensavanne, die deze monumentale historische site beheert, is voor haar inkomsten afhankelijk van de verkoop van toegangskaarten, waaruit de medewerkers worden betaald, zegt voorzitter Harrold Sijlbing. 

De kaartverkoop ligt vanaf de intrede van de Covid-19 pandemie in Suriname stil en is normaliter bij lange na niet kostendekkend. Helaas heeft de overheid over de afgelopen vijf jaren geen subsidie verstrekt voor het beheer en onderhoud van dit Nationale Monument, laat Sijlbing optekenen. Ook de ondersteuning vanwege het beloofde Covid-19 Noodfonds is ondanks herhaaldelijke verzoeken en diverse beloften van SoZaVo uitgebleven en werd geen rode cent uitgekeerd ter ondersteuning van de medewerkers.  

Jodensavanne is in de 17e en 18e eeuw het autonome en spirituele centrum geweest van joodse kolonisten, die na ontvluchting van executies in Europa, via Amsterdam naar Suriname kwamen. Ze kregen vele privileges van de koloniale overheid en de mogelijkheden om suikerplantages tot ontwikkeling te brengen waar de arbeid werd verricht door Afrikaanse en Inheemse tot slaafgemaakten. De nederzetting heeft ongeveer 100 jaren gefloreerd, maar werd verlaten vanwege teruggang van opbrengsten, de economische crisis en de constante dreigingen van Marrons. In Jodensavanne zijn nog diverse historische begraafplaatsen te zien, naast de overblijfselen van de ooit majestueuze synagoge Beracha veShalom (Zegen en Vrede), die in 1685 werd gebouwd. Jodensavanne wordt voorgedragen voor plaatsing op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO vanwege de unieke historische betekenis. 

De Stichting vraagt om er rekening mee te houden dat de politie bij de LBB-post nabij Redi Doti, steekproefsgewijze controle uitvoert op voertuigen. Bezoekers dienen ervoor zorg te dragen dat alle autobescheiden in orde zijn. Voor actuele informatie kan men terecht op de Facebookpage van Jodensavanne Foundation.
Advertenties

Saturday 26 November
Friday 25 November
Thursday 24 November