Jubithana wil rust transportsector ondanks verhoogde dieselprijs
24 Sep, 13:00
foto
Minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme is in gesprek met de PLO over de verhoogde tarieven van diesel. (Foto: René Gompers)


Minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme heeft een beroep gedaan op de Particuliere Lijnbushoudersorganisatie (PLO) om nu niet te gaan springen en te roepen om nieuwe tarieven nu de dieselprijs is gestegen. De stijging van de brandstofprijs is een gevolg van de unificatie van de koers naar SRD 14 voor de US$.

Jubithana heeft de PLO erop gewezen dat we met zijn allen door de zure appel moeten bijten. Bij gesprekken met de PLO is gisteren afgesproken om het de huidige overeengekomen tarieven te kijken naar de marktwerking. Partijen komen binnen een week weer bij elkaar. De bewindsman heeft de bushoudersorganisatie erop gewezen dat de regering niet op zoek is naar tegenstanders, maar om medestanders om de inmense financiele problemen aan te pakken.

Op de persconferentie vandaag heeft minister Jubithana gezegd dat de PLO haar medewerking heeft toegezegd. "Los van het begrip subsidie, zullen wij na een week weer praten over de bustarieven," stelt de bewindsman. Het is volgens hem belangrijk dat de rust nu wordt bewaard.

Route PBM-Nickerie
In een adem is Jubithana ook ingegaan op de routevergelijking Paramaribo (PBM)- Nickerie (Nic) en PBM- Atjoni. Voor PBM-Nic (232km)  is het nieuw tarief  SRD 88, terwijl voor de kortere afstand (185km) naar Atjoni SRD 115 geldt. Het verschil in tarief is al jaren terug opgebouwd. Een aantal jaren geleden hebben de bushouders op de route Nickerie door de concurrentie die er heerst op de route besloten om 50% van het tarief in te leveren. Toen werd het tarief SRD 25 voor PBM-Nic en SRD 45 PBM-Atjoni. "Als Nickerie niet zou inleveren, zou het tarief voor deze route SRD 120 zijn," stelt Jubithana.

De PLO heeft de toezegging en medewerking toegezegd om met de bushouders van Atjoni te praten om het tarief lager te brengen op basis van afstand. "Dat is een redelijk verzoek," merkt de bewindsman op. "Er is geen sprake van onwil, er is wederzijds begrip."

Boothouders

Ook de tarieven voor de boothouders zijn aan de orde gekomen. Het blijkt dat de boothouders een Covid-compensatie hebben gehad van SRD 5.888, wat veel meer is dan wat de bushouders hebben gehad. Uit onderzoek is gebleken dat de boothouders de passagiers dubbel belasten op de route PBM-Meerzorg. "We zijn bezig met de boothouders, zodat er geen scheve verhoudingen ontstaan."

Minister Jubithana geeft mee dat het gesprek met de boothouders gaande is en dat ze ready zijn voor het nieuwe 'normaal' met alle protocollen. Er zijn ook zaken die moeten worden aangepakt voor deze groep transporteurs, zegt de bewindsman. Hij noemt aanmeersteigers bij Meerzorg en de Platte brug. Deze zaken zullen samen met de vakministeries worden aangepakt.
Advertenties