Ook misstanden ontdekt bij controle bouwmaterialenzaken
19 Sep, 14:42
foto
Enkele bouwmaterialen.(Foto: EZ)


Bij de landelijke winkelcontroles door het ministerie van Economische zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) worden ook bouwmaterialenzaken aangedaan. De ambtenaren stuiten bij de controlewerkzaamheden op overtredingen zoals verkoop zonder juiste vergunning, vervallen vergunningen, het niet hebben van keuringscertificaten, hamsteren en prijsopdrijving. Ook kwam het voor dat goederen geen prijsaanduiding hadden.

Bepaalde bouwmaterialenzaken verkopen bestrijdingsmiddelen (chemicaliën), terwijl ze daartoe geen vergunning hebben. De ambtenaren zijn ook gevallen tegengekomen, waarbij vergunningen reeds vervallen zijn. In dergelijke gevallen wordt de vergunninghouder in de gelegenheid gesteld om de nieuwe aanvraag te doen c.q. te doen verlengen.

Het komt ook voor dat aanwezige werknemers niet beschikken over een keuringscertificaat. De werkgevers zijn in de gelegenheid gesteld om voor eenieder de keuringscertificaten in orde te maken. In beide voornoemde gevallen zal er nacontrole worden uitgevoerd. Bij een andere zaak is een winkelier betrapt op hamsteren.

Winkeliers kregen van de ambtenaren te horen dat alle goederen in de winkels voorzien moeten zijn van een prijs. Het niet hebben van een prijsaanduiding levert een economisch delict op. Verder wordt benadrukt dat goederen die tegen een bepaalde prijs zijn ingekocht, niet mogen worden gehamsterd om het daarna tegen een hogere prijs te verkopen. Dit is prijsopdrijving en ook hiertegen zal de Economische Controle Dienst hard optreden, meldt de voorlichting van het ministerie.

De samenleving kan eventuele klachten doorgeven via het klachten app telefoonnummer 853-0915 of via het verkort nummer 1940.
Advertenties