Peru: President Vizcarra overleeft afzettingsstemming
Na het debat van vrijdag, dat 10 uur duurde, stemden slechts 32 wetgevers voor het ontslag van Vizcarra, terwijl 78 tegen stemden en 15 zich onthielden van stemming. Het door de oppositie gedomineerde congres had 87 van de 130 stemmen nodig om de president af te zetten.
Het congres stemde vorige week voor het starten van een afzettingsprocedure tegen Vizcarra, op grond van "morele onbekwaamheid" vanwege vermeende banden met een weinig bekende zanger die betrokken is bij een geval van onregelmatige overheidscontracten. Vizcarra, die geen eigen partijvertegenwoordiging heeft in de wetgevende macht, sloeg eerder op vrijdag een uitdagende toon aan in een toespraak van twintig minuten voor het Congres, waarin hij zei dat het land niet "mag worden afgeleid" van echte uitdagingen.
"Ik verstop me niet, dat heb ik nog niet eerder gedaan en ik ga het nu niet doen. Ik ben hier, met opgeheven hoofd en een zuiver geweten", zei de 57-jarige leider. "Het is heel ernstig dat het land in deze onzekerheid is gestort."
Centraal in de crisis staat de relatie van Vizcarra met een muzikant die bekend staat als Richard Cisneros en bijna $ 50.000 aan twijfelachtige contracten die de entertainer kreeg van het ministerie van Cultuur voor activiteiten als motiverende toespraken.
Een geheime audio-opname gedeeld door Edgar Alarcon - een wetgever die zelf is beschuldigd van verduistering - lijkt te laten zien dat Vizcarra een verdedigingsstrategie coördineert met twee assistenten, in een poging hun verhalen recht te krijgen over hoe vaak de muzikant hem had bezocht.
Het parlement en de accountant-generaal van Peru onderzoeken de deals met Cisneros, ook wel bekend als Richard Swing. Cisneros was betrokken bij de campagne van Pedro Pablo Kuczynski, die in 2018 aftrad als president en werd vervangen door Vizcarra, destijds de vicepresident.
In zijn opmerkingen voor het Congres vroeg Vizcarra om vergeving voor de onrust die de audio heeft veroorzaakt, maar hij stond erop dat hij geen misdaad beging. Hij riep ook op tot een gedegen onderzoek. Tijdens de lange dag van het debat uitten veel wetgevers hun frustratie over Vizcarra, maar ze vroegen zich ook af of een overhaast afzettingsproces alleen maar meer onrust zou veroorzaken midden in een gezondheids- en economische crisis.
"Dit is niet het moment om door te gaan met een afzettingsprocedure die nog meer problemen zou toevoegen aan de tragedie waarin we leven", aldus wetgever Francisco Sagasti.
Vizcarra had beweerd dat de stap een complot was van het Congres, dat in januari werd gekozen nadat de president vorig jaar het vorige parlement had ontbonden midden in een gevecht met de oppositie over zijn anticorruptiehervormingen.
Uit een recente opiniepeiling van Ipsos bleek dat 79 procent van de Peruanen liever zou hebben dat Vizcarra zijn mandaat vervult tot medio volgend jaar, na de verkiezingen in april. Vizcarra die sinds 2018 aan de macht is, doet niet mee aan die verkiezingen.

Martin Vizcarra beschuldigde het Congreslid Manuel Marino van 'samenzwering' door te proberen militaire garanties te krijgen voor een poging hem op te volgen (Foto via Reuters)
De president had congreslid Manuel Marino ook beschuldigd van 'samenzwering' door te proberen militaire garanties te krijgen voor een poging hem op te volgen. Het afzettingsproces heeft zowel Vizcarra als het publieke imago van het congres beschadigd.
"Hoe is het mogelijk dat het door de oppositie gedomineerde congres vorige week nog een motie heeft aangenomen om de president af te zetten en nu stemden ze ertegen? Wat gebeurde er deze week? Wat dachten ze precies toen ze stemden om de procedure te openen?," rapporteert Mariana Sanchez van Al Jazeera vanuit de Peruaanse hoofdstad Lima.
"Wat gebeurt er nu met Martin Vizcarra? Hij zal het heel moeilijk hebben om tot juli volgend jaar te regeren, gezien deze vijandigheid in het Congres. Zijn imago en dat van het Congres zijn ook aangetast, omdat hij Peru in een politieke crisis heeft gestort te midden van de ergste gezondheids- en economische crises in het land in meer dan 100 jaar."
Peru, 's werelds op een na grootste koperproducent, heeft een geschiedenis van politieke onrust, met drie pogingen om een zittende president in de afgelopen vijf jaar af te zetten.
Vandaag
-
22:38
Vijf verdachten staan terecht voor diefstal; één ontsnapt uit cellenhuis
-
20:40
Suriname in de schijnwerpers: de tragikomedie van deze week (17)
-
18:42
Voetganger overlijdt na aanrijding aan Kwattaweg
-
16:44
Lula: Amerikaanse importheffing onaanvaardbare chantage
-
14:40
Stiefopa veroordeeld voor verkrachting tiener
-
12:37
Zunder belicht oprichting en samenstelling Herdenkingscomité
-
10:35
Dode en zwaargewonde Martin Luther Kingweg
-
09:11
Veroordeelde moet SRD 284.000 betalen aan benadeelden
-
07:17
Van der San: Verwijt over paniek zaaien onterecht
-
05:24
Bewolking, maar ook heel warme perioden
-
03:33
Noersalim: Suriname loopt kans op visexportverbod naar EU
-
01:42
Misiekaba hekelt 'last-minute benoemingen' door voorganger
-
00:59
Column: Geen volks- maar partij vertegenwoordigers
-
00:00
Op de valreep reeks bevorderingen en benoemingen op Justitie en Politie
Gisteren
- Nieuwe details: Piloot mogelijk oorzaak crash Air India
- Bromfietser beschoten in Leonardo da Vincistraat
- We hebben eigenlijk geen armoedevraagstuk
- Twee aangehouden voor reeks inbraken en bezit drugs
- Regering gaat RVI evalueren; te weinig informatie
- Vastgoedfraude: verdachte stuurde valse documenten via WhatsApp
- Brute overval Calcuttastraat: slachtoffer mishandeld, veel geld en sieraden buitgemaakt
- Territoriaal belastingstelsel voor Suriname
- Er komt absoluut geen kabinet van de 'First Gentleman'
- Pro-Russisch cybernetwerk opgerold
- Onweersbuien in de late nacht
- Staatshoofd Simons: Het pad van verandering is ingeslagen
- Column: Voetbal is ‘Big business’
- Simons pleit voor gezond fiscaal beleid en actieve productie-economie
Eergisteren
- Ere wie ere toekomt
- Kind (4) komt om bij felle woningbrand in Klaaskreek
- Twee buitenlanders aangehouden voor illegale handel in dierlijke substanties
- President Simons: Opdrachten worden alleen door mij gegeven en getekend
- Nieuw kabinet op twee ministers na compleet
- Slachtoffer met vuisten bewerkt en beroofd van tas
- Voorzitter DNA: Parlement is geen verlengstuk van regering
- Gregory Rusland: Ik ben niet boven het volk, ik ben van het volk
- President Simons: Ik neem een taak op me die alles van mij zal vragen
- Jenny Geerlings-Simons, president van de Republiek Suriname
- BTW grote inkomstenbron, maar automatisering blijft uit
- Drie arrestanten ontsnappen uit cellenhuis politiebureau Uitvlugt
- Vooruitzicht op een nieuw politiek tijdperk in Suriname
- Mooie ochtend met onweersbuien in de middag
- Van generaal tot president: Buhari met eerbetoon begraven
- Onwettige herbenoeming CBvS-governor Roemer op de valreep gecorrigeerd
- Column: Mevrouw de president
- Nieuwe salarissen voor president, vp en ministers officieel ingegaan