Peru: President Vizcarra overleeft afzettingsstemming
19 Sep, 16:40
foto
Martin Vizcarra spreekt het Congres toe terwijl wetgevers bijeenkwamen om te stemmen over het al dan niet verwijderen van de president vanwege beschuldigingen van 'moreel onvermogen'. (Foto via Reuters)


De Peruaanse president, Martin Vizcarra, heeft een stemming over afzetting overleefd nadat oppositiewetgevers niet genoeg steun hadden verzameld om hem uit zijn ambt te verwijderen. De politieke spanningen in het land zijn met de stemming onderdrukt, terwijl de Andes-natie vecht tegen één van 's werelds ergste uitbraken van het coronavirus.

Na het debat van vrijdag, dat 10 uur duurde, stemden slechts 32 wetgevers voor het ontslag van Vizcarra, terwijl 78 tegen stemden en 15 zich onthielden van stemming. Het door de oppositie gedomineerde congres had 87 van de 130 stemmen nodig om de president af te zetten.

Het congres stemde vorige week voor het starten van een afzettingsprocedure tegen Vizcarra, op grond van "morele onbekwaamheid" vanwege vermeende banden met een weinig bekende zanger die betrokken is bij een geval van onregelmatige overheidscontracten. Vizcarra, die geen eigen partijvertegenwoordiging heeft in de wetgevende macht, sloeg eerder op vrijdag een uitdagende toon aan in een toespraak van twintig minuten voor het Congres, waarin hij zei dat het land niet "mag worden afgeleid" van echte uitdagingen.

"Ik verstop me niet, dat heb ik nog niet eerder gedaan en ik ga het nu niet doen. Ik ben hier, met opgeheven hoofd en een zuiver geweten", zei de 57-jarige leider. "Het is heel ernstig dat het land in deze onzekerheid is gestort."

Centraal in de crisis staat de relatie van Vizcarra met een muzikant die bekend staat als Richard Cisneros en bijna $ 50.000 aan twijfelachtige contracten die de entertainer kreeg van het ministerie van Cultuur voor activiteiten als motiverende toespraken.

Een geheime audio-opname gedeeld door Edgar Alarcon - een wetgever die zelf is beschuldigd van verduistering - lijkt te laten zien dat Vizcarra een verdedigingsstrategie coördineert met twee assistenten, in een poging hun verhalen recht te krijgen over hoe vaak de muzikant hem had bezocht.

Het parlement en de accountant-generaal van Peru onderzoeken de deals met Cisneros, ook wel bekend als Richard Swing. Cisneros was betrokken bij de campagne van Pedro Pablo Kuczynski, die in 2018 aftrad als president en werd vervangen door Vizcarra, destijds de vicepresident.

In zijn opmerkingen voor het Congres vroeg Vizcarra om vergeving voor de onrust die de audio heeft veroorzaakt, maar hij stond erop dat hij geen misdaad beging. Hij riep ook op tot een gedegen onderzoek. Tijdens de lange dag van het debat uitten veel wetgevers hun frustratie over Vizcarra, maar ze vroegen zich ook af of een overhaast afzettingsproces alleen maar meer onrust zou veroorzaken midden in een gezondheids- en economische crisis.

"Dit is niet het moment om door te gaan met een afzettingsprocedure die nog meer problemen zou toevoegen aan de tragedie waarin we leven", aldus wetgever Francisco Sagasti.

Vizcarra had beweerd dat de stap een complot was van het Congres, dat in januari werd gekozen nadat de president vorig jaar het vorige parlement had ontbonden midden in een gevecht met de oppositie over zijn anticorruptiehervormingen.

Uit een recente opiniepeiling van Ipsos bleek dat 79 procent van de Peruanen liever zou hebben dat Vizcarra zijn mandaat vervult tot medio volgend jaar, na de verkiezingen in april. Vizcarra die sinds 2018 aan de macht is, doet niet mee aan die verkiezingen.


Martin Vizcarra beschuldigde het Congreslid Manuel Marino van 'samenzwering' door te proberen militaire garanties te krijgen voor een poging hem op te volgen (Foto via Reuters)

De president had congreslid Manuel Marino ook beschuldigd van 'samenzwering' door te proberen militaire garanties te krijgen voor een poging hem op te volgen. Het afzettingsproces heeft zowel Vizcarra als het publieke imago van het congres beschadigd.

"Hoe is het mogelijk dat het door de oppositie gedomineerde congres vorige week nog een motie heeft aangenomen om de president af te zetten en nu stemden ze ertegen? Wat gebeurde er deze week? Wat dachten ze precies toen ze stemden om de procedure te openen?," rapporteert Mariana Sanchez van Al Jazeera vanuit de Peruaanse hoofdstad Lima.

"Wat gebeurt er nu met Martin Vizcarra? Hij zal het heel moeilijk hebben om tot juli volgend jaar te regeren, gezien deze vijandigheid in het Congres. Zijn imago en dat van het Congres zijn ook aangetast, omdat hij Peru in een politieke crisis heeft gestort te midden van de ergste gezondheids- en economische crises in het land in meer dan 100 jaar."

Peru, 's werelds op een na grootste koperproducent, heeft een geschiedenis van politieke onrust, met drie pogingen om een ​​zittende president in de afgelopen vijf jaar af te zetten.
Advertenties