Orkaan Sally laat honderdduizenden zonder stroom
18 Sep, 11:42
foto
Neergestorte bomen en overstromingen in West Pensacola in de buurt van de wijken Bayou Grove en Mulworth na de doortocht van orkaan Sally aan de Amerikaanse Golfkust. (Getty Images)


Orkaan Sally heeft een zware klap toegebracht aan de Golfkust van de Verenigde Staten (VS). Sally ging  donderdag naar het noordoosten, waar hij naar verwachting een dag meer dan 300 mm regen naar sommige gebieden zou brengen. Aan de Golfkust heeft de orkaan straten overstroomd en de stroom naar honderdduizenden huizen en bedrijven uitgeschakeld.

Sally kwam woensdag vroeg aan land in de buurt van Gulf Shores, Alabama, met winden van 169 km per uur. Op de schaal van Saffir-Simpson is dat een categorie 2 orkaan qua intensiteit. Eind woensdag bewoog het met een snelheid van 19 km per uur naar het noorden nadat het was gedegradeerd tot een tropische depressie, zei het Amerikaanse National Hurricane Center, met maximale windsnelheden van 50 km per uur.  

De storm zou in Alabama één persoon hebben gedood. "We hebben een aangespoeld lijk gevonden. We denken dat het orkaan-gerelateerd was, maar daar hebben we op dit moment geen definitief bewijs van", zegt Trent Johnson, een politie-luitenant in Orange Beach, Alabama.

Sommige delen van de kust werden overspoeld met meer dan 600 mm regen, omdat de langzaam voortbewegende storm gemeenschappen overstroomde. De kuststad Pensacola, Florida, kreeg te maken met overstromingen tot 1,5 meter, en het reizen werd onderbroken door beschadigde wegen en bruggen. Meer dan 570.000 huizen en bedrijven in het hele gebied zaten zonder stroom.

Verschillende bewoners langs de kusten van Alabama en Florida zeiden dat de schade door de storm hen overrompelde. Tegen het einde van woensdag begon het overstromingswater in sommige gebieden terug te trekken, hoewel de National Weather Service waarschuwde dat uitgebreide rivieroverstromingen het hele weekend een punt van zorg zouden zijn.

"Het was gewoon constant regen en wind", zegt Preity Patel (41), een inwoner van Pensacola sinds twee jaar. "Het water liep gelukkig vrij snel weg. Het is nu gewoon opruimen."

De Pensacola Bay Bridge, ook wel bekend als de Three Mile Bridge, miste een "significant deel", zei gouverneur van Florida, Ron DeSantis, op een persconferentie. Electro-technisch personeel kwamen uit andere deelstaten in Pensacola toen nutsbedrijven begonnen met het herstellen van de stroom naar Alabama en Florida, volgens lokale nutsbedrijven.

"Dit jaar hebben we orkaan na orkaan gehad", zegt Matt Lane (23), een lid van een bemanning van New Hampshire Electric Coop, die dinsdag laat arriveerde, rechtstreeks na de herstelpogingen van orkaan Laura in Texas.

Sally was dit jaar de 18e storm in de Atlantische Oceaan en de achtste van de tropische storm met orkaankracht die de VS trof. Er zijn momenteel drie andere stormen die al een naam hebben in de Atlantische Oceaan, waardoor het één van de meest actieve Atlantische orkaanseizoenen ooit is.

Volgens onderzoekers van de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration zijn orkanen sinds de jaren tachtig in intensiteit en vernielzucht toegenomen door de opwarming van het klimaat. Sally sloot meer dan een kwart van de offshore olie- en gasproductie in de Amerikaanse Golf van Mexico.
Advertenties