Column: Krin Taki!
Wanneer mensen hun bedenkingen hebben over de cijfers die de overheid presenteert, wordt er verontwaardigd gereageerd. Ondanks alle mooie woorden over transparantie - en samen doen - is er nauwelijks openheid. Beheersing van Covid-19, de financiële crisis en armoedebestrijding zijn drie prioriteitsgebieden van de regering. Toch wordt er nog sporadisch een persconferentie gehouden door Volksgezondheid, terwijl de beloofde wekelijkse persconferentie na de Raad van Ministers al een vroege dood is gestorven. De president kiest ervoor om veilig te blijven en een eenzijdige 'krin taki' te houden. 'Krin taki' wil zeggen openheid, ook naar de alledaagse media. 'Krin taki' betekent dat je niet bang bent voor confrontatie, dat je open staat voor kritiek. 'Krin taki' houdt in dat je geen verborgen agenda's hebt. Krin taki' zegt dat hoe slecht de boodschap ook is, je die onverschrokken brengt. 'Krin taki'...
Terwijl er nog gesproken wordt over armoedebestrijding, hebben veel mensen het bijzonder moeilijk. De 'gewone man en vrouw' kunnen hun economische activiteiten nauwelijks ontplooien door de avondklok en de 'weekend lockdown'. Het wordt steeds moeilijker voor velen om de eindjes aan elkaar te knopen. Om niet te praten over de enorme beperking van vrijheid. Mensen moeten verplicht thuisblijven, terwijl velen zich op basis van eigen verantwoordelijkheid houden aan de Covid-regels.
Intussen dringt het bedrijfsleven terecht aan om eindelijk over te gaan tot normalisatie. De regering heeft zelf geen geld en kan mensen die honger lijden niet verzorgen. Een groot deel van het land is gelukkig geen ambtenaar en moet zelf de centjes verdienen om te kunnen overleven. Doordat de economie zo goed als lamgelegd is, wordt het steeds moeilijker om aan de slag te kunnen. Op gegeven moment is het middel erger dan de kwaal en dat kan nimmer de bedoeling zijn. Mensen overlijden niet meer aan Covid, maar komen om door gebrek aan gezonde voeding. Juist in deze tijd is het belangrijk om extra te letten op de voeding en de vitamientjes.
Het is belangrijk dat de overheid goed beleid maakt en goed overweegt wat er gedaan moet worden. De economie moet weer draaien op basis van strenge regels (protocollen). De regering moet ervoor zorgen dat er voldoende en strenge controle is. Daarnaast is het belangrijk dat er goed gecommuniceerd wordt met de samenleving. Eigen voorlichtingsprogramma's alleen zijn onvoldoende. De massamedia brengen gratis nieuws, maar dan moeten de beloofde persconferenties waar informatie vergaard kan worden, wel komen. Het allerbelangrijkste is dat er betrouwbare statistieken worden vrijgegeven, waardoor het mogelijk is goed beleid te maken. Met geflatteerde cijfers en minder testen, is de patiënt niet te zien. Yu kan kibri yu granma ma yu no kan kibri en kosokoso.
Nita Ramcharan
Gisteren
- Raghoebarsing pleit voor wettelijke verankering RVI-programma
- Reactie op: Collegiaal bestuur wat is dat?
- Bosbranden teisteren Zuid-Europa: waarom het risico toeneemt
- Caricom ziet in Simons sleutelrol voor Caribische ontwikkeling
- Strakke organisatie en ‘diepte’ investeringen bij aantreden nieuwe regering
- Regering: Behoed het onderwijs voor totale ondergang
- Stabiele houtproductie en groeiende export naar China kenmerken bosbouwjaar 2024
- Mac Andrew warm uitgezwaaid door personeel
- Schaduwzijde van het tuchtrecht
- Onweersbuien en afnemende regen
- Internationale bemanning keert terug naar aarde na succesvolle Axiom-ruimtevlucht
- Frankrijk dringt aan op ratificatie grensprotocol met Suriname
- Column: Een brief van Chan aan Jenny
- Overheid maakt macro-economische vorderingen, maar schuldpositie blijft zwak
Eergisteren
- Adelien Wijnerman keert terug als minister van Financiën – 3 onderministers ook van de partij
- Strategisch olieplan open voor feedback van samenleving
- Bromfietser overlijdt twaalf dagen na aanrijding
- Reactie op Fares I. Naipal: Een poging tot geschiedvervalsing
- Bedrijven klaargestoomd voor exporteisen tijdens EU Standards & Certification Workshop
- Jabini: Nieuwe minister hoeft alleen nog maar te scoren
- Het gevaar van WhatsApp
- IMF-baas feliciteert Simons en bevestigt samenwerking met Suriname
- Inbraak loopt fataal af: Inbreker neergeschoten aan Julianaweg
- Collegiaal bestuur onder president Simons
- Al vroeg onweersbuien op deze maandagmorgen
- Oud-president Nigeria, Muhammadu Buhari, overleden
- Column: Mi lobi Sranan? Bewijs het!
- Rusland: NPS-besluiten zijn democratisch genomen