De devaluatie is een feit!
07 Sep 2020, 13:40
foto


Geef het fenomeen van waardevermindering van de munteenheid van het land de naam die u wilt. De gevolgen voor de samenleving blijven hetzelfde. Wanneer de waarde van de munteenheid waarin het volk verdient daalt, dan heeft dat onoverkomelijk tot gevolg dat de koopkracht van het volk daalt. Een waardevermindering van de munteenheid wordt uitgedrukt in de wisselkoers van het land. Die is feitelijk aangepast door de Centrale Bank van Suriname (CBvS). De verhoging van de prijs van SRD 7,52 naar een prijs van SRD 14 voor US$1 geeft de waardevermindering duidelijk aan. Precies hoe u met een bepaald bedrag SRD nu veel minder US$ zal kunnen kopen zult u in de winkels ook veel minder goederen kunnen kopen. Alle prijzen in de winkels zullen evenredig met de wisselkoers stijgen. 

VSB heeft in een circulaire aangegeven dat het bedrijfsleven de koersaanpassing doorvoert. Dit, hoewel wij allemaal weten dat het bedrijfsleven ook de verhoogde governmenttake al heeft doorgevoerd in zijn prijscalculatie. Er zijn reeds een golf van prijsverhogingen doorgevoerd en met daarboven een koersaanpassing zal desastreuze gevolgen hebben voor de loontrekkers. Wij missen in deze een keihard standpunt van de vakbonden, waaronder C-47. Het enige wat zij nu doet is haar bezorgdheid uiten! 

Het argument van de governor van de CBvS, Maurice Roemer, dat de waardevermindering een maatregel is die voornamelijk getroffen is om de verstoorde kringloop van de cash SRD te herstellen, is mijns inziens een grove misleiding. De Centrale Bank heeft gefaald om te zorgen voor een goede geldomloop van bankbiljetten. Zij is er ook niet in geslaagd om na de regeringswisseling het vertrouwen van het volk in de munteenheid te herwinnen. Dit falen wordt niet gecorrigeerd met een devaluatie of depreciatie. 

De VHP had voor de verkiezing aangekondigd dat zij een strategie heeft om de koers beneden de SRD 7,- te krijgen. De heer Joël 'Bordo' Martinus van de ABOP had volmondig bij de inauguratie van de president en de vicepresident aangegeven dat deze huidige regering de koers zou verlagen. Het volk keek vol vertrouwen uit naar realisatie van deze beloften, die overal in beeld en woord verifieerbaar zijn. Ik mis verder ook de pleidooien van de zogenaamde onafhankelijke deskundigen. Misschien hebben zij het druk met hun nieuwe taken als commissaris in de verschillende raden, toekomstige ambassadeursposten of andere posten om op deze ontwikkeling in te gaan. 

De realiteit blijft dat het volk het behoorlijk zwaar heeft en de gevolgen letterlijk in haar zak voelt. Niet alleen omdat de prijzen flink de lucht zijn ingegaan, maar ook omdat de weinige spaarmiddelen van het volk sterk in waarde is gedaald. Deze grove verarming van het volk, die als beleid bewust door de huidige regering is gekozen, wordt door de strot van de burgers gedrukt. De salarisinhoudingen, het weghalen van toelagen, het ontslaan van werknemers die recent in dienst zijn genomen door de overheid en de huidige uit de hand gelopen Covid-19 uitbraak, maakt de situatie alleen van kwaad tot erger. 

De burger is niet dom, doof, blind of vergeetachtig. Zij krijgt de regering die ze verdient, maar presenteert ook altijd de rekening aan hun. Ook de rekening van de waardevermindering van de munteenheid en de verarming van het volk zal op het juiste moment gepresenteerd worden aan de regering Santokhi-Brunswijk. 

Quincy Yorks
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April