STEM-applicatie niet meer weg te denken uit samenleving
03 Sep 2020, 20:35
foto
De Surinaamse deelnemers aan de FGC International Robotics Games.


STEM (Science Technology, Engineering and Mathematics)-applicatie is niet meer weg te denken uit de samenleving, die steeds meer van technologie afhankelijk wordt. Dit is vooral in de huidige Covid-19-pandemie sterk naar voren gekomen. Stichting Young Help Suriname heeft 9 Surinaamse jongeren klaargestoomd voor deelname aan de 13 weken durende FGC International Robotics Games, die eind deze maand eindigen. “We trainen het innovatief denkend en skilled personeel voor onze eigen toekomst.”

Op dit moment bevindt het team zich in week 10 en staat het op plek 49 met een totaal van 32 punten op de ranking lijst met 174 Teams uit 170+ landen. Door Covid-19 was het tot twee weken voor start van de challenge onduidelijk of zij door zou gaan. Teammanager Ashna Mahepal, zegt dat in tegenstelling tot voorgaande jaren de groep niet afreist. De challenge is aangepast en bestaat grotendeels uit opdrachten die door gebruikmaking van digitale technologie afgerond kunnen worden met geen tot net enkele nodige bijeenkomsten.

Het thema is ook aangepast en in plaats van een STEM (Science Technology, Engineering and Mathematics)/Robotics oplossing te bedenken voor een van de gesimuleerde ‘real-life world grand challenges’ (water, energie, security, medicijne, voedsel, educatie) waarvoor het ontwerpen, assembleren en programmeren van een robot nodig zou zijn en die fysieke samenkomsten zou vereisen, is het accent gelegd op het versterken van de onderlinge alsook de internationale samenwerking binnen de FG community.

Er zitten 9 jongeren uit Paramaribo, Nickerie en Saramacca in het team: Consuêlla Benschop, Eros Bianchi, Jamil Kromokarijo, Jamir Daiman, Kevin Cai, Shyfka Landveld, Siemran Jankie, Taufiq Shyamnarain en Youri Karijopawiro. De begeleiding van het team geschiedt door de FG-Suriname Alumni van de afgelopen jaren. De Lead Mentor dit jaar is Shayant Sital, ondersteund door Ivana Codrington en Ayan Jhagroe en leden van het 2018 en 2019 Robotics Team.

Middels een set van Social Media Challenges worden teamwork en het werken met deadlines en digitale tools gestimuleerd en binnen de set van Technical Challenges worden de STEM aspecten geïncorporeerd die voornamelijk creatief- en strategich denken stimuleren. Er zijn ook STEM Talks/Interviews en Technical Training Sessies; allemaal gericht rond het 2020 FGC Thema ‘Connecting Communities.

De stichting geeft aan dat STEM applicatie niet weg te denken is uit ons leven die steeds meer technologie afhankelijk wordt; vooral in deze pandemie komt dit overduidelijk tot uiting. Zij vindt dat het tijd wordt om initiatieven die hebben bewezen dat zij de benodigde ‘Skills of the Future’ kunnen ontwikkelen bij onze Surinaamse jongeren, meer ondersteuning te geven. “We trainen immers het innovatief denkend en skilled personeel voor onze eigen toekomst.”

De stichting heeft de afgelopen 3 jaren het werk getrokken met ondersteuning van onder meer de Amerikaanse Ambassade, de IDB, bedrijven en individuen, maar thans is een partner nodig die samen met haar de efforts een stap hoger brengt. Volgens de stichting is investeren in STEM en gecontinueerd deelname aan de FGCs belangrijk voor een generatie die Innovatief kan denken en handelen, internationale samenwerkingsmogelijkheden kan identificeren. 

Tijdens afgelopen FGC games hebben Surinaamse teams vaker landen ondersteuning geboden in het ‘verbeteren’ van hun robot. Alhoewel de games een ‘ranking list’ produceren, wordt er voorkeur gegeven aan coopetitie (cooperatieve competition) in plaats van gewoon competitie. Ook wordt voorkeur gegeven aan het jaarlijks selecteren van nieuwe studenten, zodat meer jongeren de gelegenheid krijgen om geïnspireerd te geraken door STEM en deel uit te maken van het groot netwerk van STEM-minded FG peers.

Links naar meer informatie:
•    FGC2020 Challenge: https://first.global/cc/
•    FB page: 2020 Robotics Team Suriname: https://www.facebook.com/SurinameRoboticsFGC2018
•    Over Stichting YHS: https://www.younghelpsuriname.org/stem-and-innovation
Advertenties

Saturday 22 June
Friday 21 June
Thursday 20 June