Openbaar Ministerie seponeert rechtszaak Sjeroom S.
14 Jun 2011, 07:00
foto
Sjeroom S.


Het Openbaar Ministerie heeft per brief de advocaat van de Nederlandse leerkracht Sjeroom S. laten weten dat de rechtszaak tegen hem wordt geseponeerd. S. werd ervan verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan ontoelaatbare zedelijke handelingen. In de verklaring van het OM staat dat de zaak wordt geseponeerd wegens gebrek aan bewijs. Voor advocaat Raoul Lobo betekent dit dat zijn cliënt van alle schuld is gevrijwaard.

Parlementariër Hugo Jabini, die met enkele anderen de zaak twee maanden geleden aan het rollen bracht, zegt dat dit niet betekent dat S. zich niet schuldig heeft gemaakt aan de feiten. “De staat laat ruimte voor het toepassen van eigen cultuurnormen in deze kwestie en riskeert daarmee dat de binnenlandse gemeenschap deze zaak op hun eigen wijze aanpakt”, zegt Jabini.

Volgens kinderrechtenactivist en directeur van het Bureau Kinderontwikkeling (BKO) Lilian Ferrier heeft het onderzoek in deze zaak niet op correcte wijze plaatsgevonden. Zowel Ferrier als Jabini wijzen erop dat S. niet was aangehouden nadat tegen hem een klacht is ingediend voor het seksueel molesteren van minderjarige kinderen in het binnenland. De leerkracht is aangehouden nadat twee leerkrachten aangifte tegen hem hadden gedaan. S. zou hen een tik op de bil hebben gegeven. Advocaat Lobo bevestigt dat zijn cliënt niet is aangehouden omdat hij minderjarige kinderen zou hebben betast en misbruikt. “Het Openbaar Ministerie is in de fout gegaan om de billentik te gebruiken om verder onderzoek te doen naar de andere beschuldigingen”, zegt Lobo.

Ferrier zegt dat het te begrijpen is dat tegen Sjeroom geen bewijsmateriaal is gevonden: “Zolang de kinderen zelf geen belastende verklaringen hebben afgelegd als bewijs kan niets gedaan worden tegen de man. Ik vind daarom dat het onderzoek in deze kwestie anders had moeten plaatsvinden”, zegt zij. Ferrier en Jabini zeggen onafhankelijk van elkaar dat het onderzoek met inachtneming van de wettelijke regels volgens de gebruiken en gewoonten in het binnenland had moeten plaatsvinden: “Daar is onvoldoende rekening mee gehouden. De kinderen hadden op een professionelere wijze gehoord moeten worden”, zegt Ferrier. Ferrier en Jabini zijn geen van beide overtuigd van de onschuld van de Nederlandse leerkracht.

S. en zijn advocaat hebben maandag een persconferentie belegd. Daar was onder meer ook aanwezig Thomas Poeketi, onderhoofd van de RK-lagere school te Masiakriki, waar S. werkte. Aanwezig was ook de voorzitter Theo Habraken van het schoolbestuur te Bofokule, een school van de Bahaigemeente. Habraken verklaart dat S. over twee weken wordt gerehabiliteerd en zijn werkzaamheden als schoolhoofd hervat.

S. zegt geen actie te ondernemen tegen degenen die zijn naam door de modder hebben gehaald: “Ik wil de rust laten terugkeren. Er is al genoeg gezegd en genoeg schande gebracht over mij, de bevolking in het binnenland en de school.” Lobo zegt dat de aantijgingen tegen zijn cliënt zijn overgewaaid uit Nederland. Sjeroom ontkent alle beschuldigingen vanuit Nederland en toont een brief van de gemeente Amsterdam waarin hij juist wordt aanbevolen als leerkracht in Suriname.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May