Geen persmoment bij beëdiging dc's; installatie volgt
15 Aug 2020, 01:57
foto
President Chan Santokhi spreekt de dc's toe. (Foto: René Gompers)


President Chan Santokhi heeft vrijdag in de Congreshal 18 nieuwe districtscommissarissen (dc's) beëdigd. Er is geen persmoment geweest met de president. Hij verliet na de plichtplegingen, vóór de felicitaties, de zaal. Vicepresident Ronnie Brunswijk was niet aanwezig. De dc’s worden op een ander moment geïnstalleerd. Het is ook nog niet duidelijk welke dc bij welk district hoort. Er is veel kritiek op de nieuwe lichting van dc’s en het aanblijven van Mike Nerkust. 

“Een districtscommissaris is een werkarm van de overheid, niet een politieke partij,” benadrukt Santokhi in zijn toespraak. “Uw primaire taak is het vertegenwoordigen van de nationale overheid in het district,” drukt hij de nieuwe dc’s op het hart. “U kunt wel voorgedragen zijn door een politieke partij, maar dat was vóór uw beëdiging. Vanaf dit moment bent u dc voor alle Surinamers,” zegt hij resoluut. 

Er is veel te doen geweest rond de beëdiging. In eerste instantie zou de activiteit gehouden worden in het presidentieel paleis, zonder de pers. Men gaf aan rekening te houden met de Covid-maatregelen. Na een protestpublicatie op Starnieuws en heftige kritiek op sociale media is binnen een uur besloten het evenement in de Congreshal te houden, met de pers erbij. Voor een uur leek het erop dat de kans er weer was om een aantal brandende vragen beantwoord te krijgen van de president en de vicepresident over de nieuwe dc’s en de positie van Nerkust. Dit bleek niet mogelijk te zijn. 

Er is veel kritiek op bepaalde personen die tot dc zijn benoemd. De journalisten wilden onder andere weten hoe de keuzes zijn gemaakt, of de dc’s ook voor het leven benoemd zijn, of de vervangen dc’s voor het leven doorbetaald worden, of het beleid van een dc benoemen door de overheid wordt voortgezet, en wat er met de plannen van “het district zelf een dc te laten kiezen” is gebeurd? Het aanhouden van dc Nerkust stuit op behoorlijk veel verzet. Niet alleen uit de samenleving maar ook uit de coalitie, met name bij de ABOP, VHP en NPS worden de kritieke stemmen steeds luider. 

René Gompers
Advertenties

Tuesday 05 July
Monday 04 July
Sunday 03 July