Suriname en Guyana gaan vereend piraterij aanpakken
10 Aug, 14:33
foto
Meer dan een dozijn vissers zijn in 2018 beroofd en vermoord door zeepiraten in de Surinaamse kustwateren. Archieffoto)


Suriname en Guyana en hebben hun verplichting hernieuwd om piraterij aan te pakken in de gedeelde wateren, die in de loop der jaren het leven hebben gekost aan tientallen vissers. President Chan Santokhi heeft de kwestie besproken met zijn Guyanese ambtgenoot Irfaan Ali tijdens bilaterale bijeenkomsten in het weekend.

De Guyanese minister van Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking, Hugh Todd, vertelde tijdens een briefing aan de media dat de samenwerking met de Surinaamse veiligheidstroepen zal worden geïntensiveerd om dit probleem aan te pakken. "We zullen ons ook concentreren op de bestrijding van piraterij. We weten dat we een lange strijd hebben gevoerd met piraterij, mensen zouden hun leven hebben verloren en dat is iets wat we moeten doen, we moeten eigendommen en leven beschermen. Dat is iets waar we samen met de veiligheidstroepen en de privésector ijverig aan zullen werken ”, zei Todd zondag in State House tegen de media.

De meest brute aanval door piraterij van de afgelopen jaren vond plaats in april 2018, toen 20 Guyanese vissers brutaal werden geslagen, gehakt, verbrand en vervolgens overboord werden gedumpt. Vijf mannen hebben het overleefd, drie lichamen zijn teruggevonden en 12 worden nog steeds vermist. Een onderzoek wees later uit dat het bloedbad het gevolg was van een turfoorlog om visgronden in Suriname.

Een onderzoekscommissie werd bij de aanval gelanceerd en adviseerde om de huidige controle die de grens tussen Guyana en Suriname definieert, op te voeren. De commissie beval ook een vaartuigvolgsysteem (VMS) aan, zoals voorzien in de Visserijwet en dat de Inter-Agency Piracy Task Force moet worden omgevormd tot een permanent wettelijk orgaan.

In Suriname werd het Vessel Monitoring System op 9 juli voor het eerst geplaatst op een kustvissersvaartuig. Het gaat om een apparaat waarmee de locatie en de data van vaartuigen nauwkeurig kan worden gevolgd. Na Paramaribo, zullen ook de vaartuigen van de vergunninghouders van Commewijne, Coronie en Nickerie worden voorzien van een VMS. Het systeem is door internationale organisaties waar Suriname lid van is, verplicht gesteld. Door de Covid-19 pandemie en de beperkingen in het land van fabricage, konden de apparaten niet op regulier tempo worden gefabriceerd.

In Suriname heeft het heel wat voeten in de aarde gekost om de vissers ervan te overtuigen dat het VMS noodzakelijk is en zelf een vereiste is bij het verstrekken en/of verlengen van de visvergunning. In de visserijsector werken ongeveer 7.000 mensen. Jaarlijks draagt de sector US$ 50-70 miljoen bij aan de staatskas.
Advertenties