VS 's werelds hardst getroffen land, 5 miljoen infecties
10 Aug, 10:31
foto
Gezondheidswerkers van de Fountain Valley Regional Hospital houden een protestactie buiten hun hospitaal. Ze eisen veiligere werkcondities gedurende de uitbraak van de coronaviruspandemie in Fountain Valley, Californië, VS.(Foto: Reuters)


Het aantal bevestigde Covid-19-gevallen in de Verenigde Staten heeft vijf miljoen bereikt, verreweg het hoogste ter wereld, aangezien het nieuwe coronavirus zich snel over het land blijft verspreiden. De grimmige mijlpaal werd zondag bereikt, volgens een door de Johns Hopkins University samengestelde telling, met een aantal nieuwe dagelijkse infecties van ongeveer 54.000.

Hoewel dat cijfer lager is vanaf een piek van meer dan 70.000 in de tweede helft van juli, neemt het aantal gevallen toe in bijna 20 deelstaten en stijgen de gerelateerde sterfgevallen in de meeste deelstaten. Het dodental door het coronavirus in de VS staat op 162.455, ook het hoogste ter wereld.

Wereldwijd zijn meer dan 19,6 miljoen Covid-19-gevallen bevestigd, met ongeveer 727.000 gerelateerde sterfgevallen. Achter de VS meldde Brazilië meer dan drie miljoen bevestigde infecties en meer dan 100.000 dodelijke slachtoffers.

India heeft de op twee na hoogste bevestigde caseload ter wereld, met meer dan 2,15 miljoen, gevolgd door Rusland en Zuid-Afrika met respectievelijk zo'n 885.000 en 553.000 besmettingen.

Kiezers ontevreden
Uit opiniepeilingen in de VS blijkt dat een grote meerderheid van de kiezers niet tevreden is met de manier waarop president Donald Trump met de coronaviruspandemie omgaat, slechts enkele maanden voordat hij bij een stemming in november herverkiezing nastreeft.

De Republikeinse president bagatelliseerde aanvankelijk de dreiging van Covid-19 en heeft kritiek geuit op inconsistente berichten over volksgezondheidsmaatregelen, zoals fysieke afstand en het dragen van maskers tijdens de coronavirus-pandemie. Vorige maand, na lang verzet tegen het dragen van een gezichtsmasker in het openbaar, sloeg Trump een andere toon en zei hij dat hij voorstander was van de beschermende bedekking. Zijn democratische tegenstander, Joe Biden, zei dat de uitbraak "niet zo erg had moeten worden".

"Het is een getal dat de geest verbijstert en het hart breekt. Elke keer dat het getal stijgt, vertegenwoordigt het een veranderd leven, een gezin met angstgevoelens, een gemeenschap die op scherp staat", schreef Biden zondag op Twitter.

Het kwam een ​​dag nadat Trump uitvoerende acties ondertekende om financiële hulp te verlenen aan Amerikaanse burgers die door de pandemie waren getroffen, nadat wetgevers het niet eens waren geworden over een nieuw economisch stimuleringspakket. "We hebben het gehad en we gaan Amerikaanse banen redden en hulp bieden aan de Amerikaanse arbeiders", zei Trump zaterdag tegen verslaggevers op zijn golfclub in New Jersey, in een kamer met een menigte juichende supporters.

Met een werkloosheid van dubbele cijfers, verstoring van bedrijven door fysieke afstandsregels en de snelle verspreiding van het coronavirus, vertrouwen velen in het land op hulpmaatregelen die eerder door het Congres zijn goedgekeurd, maar waarvan de meeste in juli zijn afgelopen.
Advertenties