Explosie Libanon: Dodental overschrijdt 100, duizenden gewond
05 Aug 2020, 11:18
foto
Een algemeen beeld toont de schade in de omgeving van de explosie van dinsdag in het havengebied van Beiroet, Libanon.(Foto's: Reuters)


Reddingswerkers in Libanon ploeteren door de verminkte wrakken van gebouwen op zoek naar overlevenden van een enorme magazijnexplosie. Bij de verwoestende explosie in Beiroet zijn tot nog toe zo'n 100 doden gevallen, terwijl bijna 4.000 anderen gewond raakten.

Ambtenaren verwachten dat het aantal doden zal blijven stijgen. De explosie van dinsdag vond plaats in havenmagazijnen waar zeer explosief materiaal was opgeslagen. De explosie was de krachtigste ooit die Beiroet heeft gehad. De stad is nog steeds getekend door drie decennia burgeroorlogen. Het lijdt onder een economische crisis en een golf van coronavirusinfecties.

De explosie stuurde een paddenstoelwolk de lucht in en rammelde ramen op het mediterrane eiland Cyprus, zo'n 160 kilometer verderop.

President Michel Aoun zei dat 2.750 ton ammoniumnitraat, gebruikt in meststoffen en bommen, zes jaar lang zonder veiligheidsmaatregelen in de haven was opgeslagen. Hij vertelde de natie dat de regering "vastbesloten was om zo snel mogelijk te onderzoeken en de verantwoordelijken aansprakelijk te stellen voor nalatigheid en hen te straffen met de zwaarste straf".

Een officiële bron die bekend was met vooronderzoeken zei dat het incident het resultaat was van "nietsdoen en nalatigheid". Hij zei dat er niets was gedaan "door commissies en rechters om de verwijdering van gevaarlijk materiaal te gelasten."

Gewone Libanezen, die banen hebben verloren en zagen hoe spaargeld verdampt in de financiële crisis in Libanon, gaven de schuld aan politici die toezicht hebben gehouden op decennia van staatscorruptie en slecht bestuur. "Dit is een catastrofe voor Beiroet en Libanon," vertelde de burgemeester van Beiroet, Jamal Itani, aan Reuters tijdens het inspecteren van schade die naar schatting miljarden dollars bedroeg.

Het hoofd van het Rode Kruis van Libanon, George Kettani, zei dat minstens 100 mensen zijn omgekomen en dat de zoekacties worden voortgezet.

Opsporen vermisten
Familieleden verzamelden zich bij het cordon naar de haven van Beiroet op zoek naar informatie over vermiste familieleden, zo bleek uit de MTV-beelden van Libanon.

De intensiteit van de explosie blies slachtoffers in de zee waar reddingsteams probeerden lichamen te bergen. Veel van de doden waren haven- en douanemedewerkers en mensen die in de buurt werkten of er tijdens de spits van dinsdagavond doorheen reden.

Het Rode Kruis coördineerde met het ministerie van Volksgezondheid om lijkenhuizen op te zetten omdat ziekenhuizen overweldigd waren, zei Kettani.

Sara, een verpleegster in het Clemenceau Medical Center in Beiroet, beschreef scènes in haar ziekenhuis na de ontploffing als "een slachthuis, bloed dat de gangen en de liften bedekt".

Gevels van centrale gebouwen in Beiroet werden opgelicht, meubels werden de straten ingezogen en wegen waren bezaaid met glas en puin. Auto's bij de haven werden omgekanteld.

"Dit is de dodelijke slag voor Beiroet, we zijn een rampgebied. Mijn gebouw beefde, ik dacht dat het een aardbeving was", zei Bilal, een man van in de zestig, in de binnenstad. Net als anderen gaf hij de politieke elite de schuld: "Wie zal compenseren voor degenen die hun dierbaren hebben verloren", zei hij, en hij beschreef politici als "dieven en plunderaars" omdat ze Libanon in een economische crisis hadden gebracht.

Het aanbod van internationale steun stroomde binnen. De Arabische Golfstaten, die in het verleden grote financiële supporters van Libanon waren, stuurden vliegtuigen met medische apparatuur en andere benodigdheden. De relaties tussen de Arabische Golfstaten en Libanon zijn onlangs bekoeld, door wat de Golfstaten zeggen de Iraanse bemoeienis. Iran bood voedsel en een veldhospitaal aan, zei persbureau ISNA.

Ook de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk en andere westerse landen, die in Libanon politieke verandering hebben geëist, boden hulp. Nederland stuurde artsen, verpleegkundigen en gespecialiseerde opsporings- en reddingsteams.
Advertenties