Governmenttake benzine gaat met SRD 1 omhoog
04 Aug, 05:32
foto


De governmenttake op brandstof zal worden verhoogd. Dit deelde minister Armand Achaibersing van Financiën maandag mee op een persconferentie. Volgens de regering zal de verhoging nauwelijks te merken zijn aan de brandstofprijs bij de pomp. Een liter benzine is gemiddeld SRD 6.40. Starnieuws verneemt dat de governmenttake met SRD 1 de lucht ingaat. 

De governmenttake is nu SRD 1.30 op een liter benzine. Op de wereldmarkt is brandstof al geruime tijd bijzonder laag. Bij de pomp is niet te merken dat de prijs is gedaald. De overheid toucheert al een tijdje SRD 3.70 per liter aan governmenttake, terwijl de governmenttake in principe SRD 1.30 is. Op diesel int de overheid al maanden SRD 2.50 in plaats van SRD 0.70. 

De vorige regering had een boven- en benedengrens gesteld. Er werd ervoor gezorgd dat de prijs niet boven de SRD 7 ging. Aangegeven werd door de toenmalige minister Stephen Tsang dat het ging om een compensatie. Het is niet duidelijk of de extra SRD 1 bovenop het hoge bedrag komt dat nu wordt geïnd. In dat geval zal de prijs boven de SRD 7 stijgen voor een liter ongelode benzine. 

Overigens wordt brandstof geïmporteerd op basis van SRD 7.52 op de US-dollar. Deze koers is niet realistisch. De olieprijs zal zonder meer de lucht ingaan als de nieuwe wisselkoers wordt vastgesteld. 

Advertenties