Covid-19-gevallen Latijns-Amerika dichtbij 5 miljoen
03 Aug, 11:30
foto
Mortuarium-werkers in Mexico City zijn bezig met een body bag waarin het lichaam van Lorenzo is geplaatst. Lorenzo is overleden aan Covid-19. (Foto: Reuters)


Argentinië kondigde zondag, gisteren, meer dan 200.000 Covid-19-gevallen aan en Colombia vestigde een dagelijks record toen grimmige mijlpalen in Latijns-Amerika sneuvelden. De zwaarst getroffen regio van de wereld, Latijns-Amerika telt nu bijna 5 miljoen corona-geïnfecteerden. Ook Suriname, Guyana en Frans-Guyana noteren nu dagelijks meer infecties.

De regio, die zaterdag meer dan 200.000 doden telde, heeft moeite gehad om de verspreiding van het nieuwe coronavirus te stoppen. Infecties in veel landen zijn in een stroomversnelling gekomen, ook al proberen regeringen de beperkingen te verminderen en de economische groei nieuw leven in te blazen.

Latijns-Amerika, dat ongeveer 8% van de wereldbevolking telt, is verantwoordelijk voor bijna 30% van de wereldwijde gevallen en dodelijke slachtoffers, met infecties die zich nog steeds snel verspreiden. Ook regionale leiders zoals Jair Bolsonaro uit Brazilië en Jeanine Añez uit Bolivia, waren geïnfecteerd.

Colombia heeft de afgelopen week 300.000 gevallen en 10.000 dodelijke slachtoffers gezien. Argentinië, dat al vroeg succes had met het vertragen van de verspreiding van het virus, heeft een recente piek in infecties gehad. Vijf Latijns-Amerikaanse landen staan ​​nu in de wereldwijde top 10 voor Covid-19-gevallen.

Brazilië, het zwaarst getroffen land in de regio en het op één na slechtste ter wereld, telt meer dan 2,73 miljoen gevallen en meer dan 94.000 doden. De gigantische Zuid-Amerikaanse natie, die vorige week een dagelijks record vestigde voor nieuwe gevallen, plaatste op zondag een lager totaal van 25.800 infecties, wat er waarschijnlijk voor zou zorgen dat de hele regio tot maandag de grens van 5 miljoen niet zou overschrijden.


Werkers maken nieuwe graven op de Xico begraafplaats in de buitenwijken van Mexico City. De uitbraak van het coronavirus blijft voortduren in Mexico. (Foto: Reuters)

Mexico heeft zaterdag meer dan 9.000 nieuwe infecties door het virus geregistreerd en is nu het land met het op twee na grootste aantal doden wereldwijd.

Peru, dat onlangs meer dan 400.000 gevallen heeft overschreden, kende een gevaarlijke heropflakkering van infecties nadat de quarantainebeperkingen waren versoepeld in een poging een ingestorte economie nieuw leven in te blazen. Op zaterdag werden er 7.448 infecties geregistreerd, de hoogste sinds eind mei.

In de hele regio staan ​​de al broze gezondheidszorgsystemen onder druk of raken ze overbelast, terwijl de economische groei rond 9% zal dalen, wat de armoede en de werkloosheid zal doen toenemen.
Advertenties

Saturday 24 October
Friday 23 October