Dertien criminelen die gezocht worden, zitten in Nederland
11 Jun 2011, 00:15
foto


Dertien criminelen die op de opsporingslijst van de politie staan, bevinden zich in Nederland. Dit is vastgesteld tussen de autoriteiten van Suriname en Nederland. Tien van hen bezitten niet meer de Surinaamse nationaliteit.

Procureur-generaal Soebhas Punwasi heeft tijdens een bezoek in mei aan Nederland gesprekken gevoerd met de justitiële autoriteiten. Aan de orde is geweest de acties die beide landen zullen ondernemen om de straffen die de Surinaamse rechter heeft opgelegd aan de voortvluchtigen, ten uitvoer te brengen.

Formele mededeling

Deze aangelegenheid, had minister Martin Misiedjan van Justitie en Politie in mei formeel kenbaar gemaakt aan zijn Nederlandse ambtgenoot Ivo Opstelten, zegt het ministerie in een persbericht. De minister verwees naar het rechtshulpverdrag en overige relevante wetgeving van de beide landen. In al de gevallen zouden door Suriname constructieve acties worden ondernomen, opdat het recht zijn beloop kon hebben.

Concreet werd aangegeven dat vanuit Surinaamse zijde voorbereidingen zouden worden getroffen, zodat waar mogelijk kon worden overgegaan tot uitlevering. Dit geldt voor de criminelen die de Surinaamse nationaliteit bezitten. Van degenen die over de Nederlandse nationaliteit beschikken zou overdracht plaatsvinden van strafvervolging.

Rechtshulpverzoek
Van de groep van dertien personen is inmiddels vast komen te staan dat tien niet de Surinaamse nationaliteit bezitten. Voor wat betreft de drie overige personen, is voor een van hen, inmiddels al een rechtshulpverzoek tot uitlevering vanuit Suriname verzonden naar de Nederlandse autoriteiten.
Een andere Surinamer zit nu in Nederland een gevangenisstraf uit wegens strafbare feiten aldaar begaan. Ook over deze persoon zal een rechtshulpverzoek worden verzonden, zodat die na het uitzitten van zijn straf, wordt uitgeleverd. Hij zal dan de door de Surinaamse strafrechter opgelegde straf hier uitzitten.
Daarnaast bestaat er over de nationaliteit van een van de personen nog enige onduidelijkheid, aangezien die in de bevolkingsregisters van beide landen onder verschillende namen staat geregistreerd als Surinamer respectievelijk Nederlander.

PG Punwasi stelde de Nederlandse autoriteiten in het vooruitzicht dat alle beschikbare informatie over de in Suriname veroordeelde personen, binnen een maand tegemoet mocht worden gezien. Het gesprek vond plaats op 19 mei. De Nederlandse strafwet is namelijk ook van toepassing op de Nederlander die zich in het buitenland schuldig heeft gemaakt aan strafbare feiten. De uiteindelijke beslissing om in zulke gevallen tot vervolging over te gaan, berust echter bij het Nederlandse Openbaar Ministerie, zegt het persbericht.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May