Orkaan Hanna geselt kust Zuid-Texas
26 Jul 2020, 04:41
foto
Een meisje bedekt haar gezicht tegen harde wind terwijl haar familieleden hoge golven zien van orkaan Hanna vanaf een steiger in Galveston, Texas, VS. (Foto: Reuters)


Orkaan Hanna werd zaterdag sterker toen het aan land kwam aan de kust van Texas en een deel van het land bedreigde dat de afgelopen weken is geteisterd door de Covid-19-pandemie.

Orkaanwinden teisterden de zuidoostkust van Texas, scheurden steigers uit baaien en rukten daken van huizen. Het National Hurricane Center (NHC) waarschuwde dat er waarschijnlijk een dodelijke stormvloed zou ontstaan ​​over een breed stuk land. Hanna kwam zaterdagmiddag aan land op Padre Island.

Hanna, een orkaan van categorie 1 op de vijf klassen tellende Saffir-Simpson-schaal, kwam aan land op Padre Island en maakte later een tweede aanlanding in Eastern Kennedy County, Texas. Er wordt voorspeld dat het verzwakt als het landinwaarts gaat over Zuid-Texas en zondag naar het noordoosten van Mexico, maar het zou krachtige tornado's kunnen voortbrengen op de kustvlakten.

"Elke orkaan is een enorme uitdaging", zei de gouverneur van Texas, Greg Abbott, tijdens een briefing op zaterdag over de storm. "Deze uitdaging is gecompliceerd en zelfs nog ernstiger, aangezien het door een gebied trekt dat het meest uitdagende gebied in de staat is voor Covid-19."

Abbott heeft een rampverklaring afgegeven voor 32 provincies in Texas die op het pad van de storm zijn.

Hanna is de eerste orkaan van het Atlantische seizoen van 2020 en slaat toe als de pandemie van het coronavirus alles bemoeilijkt, van het uitzoeken hoe sociale afstand in noodopvangcentra te bewaren tot het vinden van bedruimte voor iedereen die gewond is geraakt in de storm in ziekenhuizen die vol zitten met Covid-19-patiënten.

Op zaterdagmiddag bevond de storm zich ongeveer 115 km ten zuiden van Corpus Christi in Texas, met een maximale aanhoudende wind van 145 km/u, zei het NHC. "De combinatie van een gevaarlijke stormvloed en het getij zorgt ervoor dat normaal droge gebieden bij de kust onder water komen te staan ​​door het stijgende water dat vanaf de kust landinwaarts stroomt", aldus de in Miami gevestigde voorspeller.

Hanna kon plotselinge overstromingen veroorzaken, met tot 38 cm regen in gebieden van Zuid-Texas en het noordoosten van Mexico. De storm zal naar verwachting geen gevolgen hebben voor de offshore olie- en gasproductie. Energiebedrijven hebben vanwege Hanna geen arbeiders geëvacueerd of de productie van hun platforms in de Golf van Mexico stopgezet.

Het door Hanna getroffen gebied in Texas heeft de afgelopen weken moeite gehad om uitbraken van Covid-19 in te dammen. Gevallen langs de kust van de staat zijn tot tienduizenden gestegen en meer dan 400 mensen in Corpus Christi's stad van 325.000 werden vrijdag opgenomen in het ziekenhuis met het nieuwe coronavirus, volgens stadsgegevens.

Burgemeester van Corpus Christi, Joe McComb, waarschuwde bewoners die in overstromingsgevoelige gebieden wonen om de voorzorgsmaatregelen van het coronavirus in acht te nemen wanneer ze besluiten te evacueren. "Neem meerdere maskers mee, want misschien ben je er een paar dagen als je in een overstromingsgebied bent", zei McComb volgens de Tribune. "We willen niemand blootstellen tijdens deze storm. ... Zelfs als je in huis bent, raad ik aan om een ​​masker te dragen als je in drukke omstandigheden bent. "
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April