Juspol, OW en Arbeid bekend terrein voor nieuwe ministers
18 Jul 2020, 18:21
foto
De nieuwe minister van Juspol, Kenneth Amoksi en zijn voorganger Stuart Getrouw bij het tekenen van de overdrachtsdocumenten. (Foto's: NII)


Het ministerie van Justitie en Politie (Juspol) waar Kenneth Amoksi sinds vrijdag de scepter zwaait, is geen onbekend terrein. Binnen de organisatie is in 1992 begonnen als rekruut bij de politie en heeft daarna verschillende functies bekleed. Amoksi was in 2010 ook al getipt als minister voor dit departement, maar door het resultaat van zijn ancedentenonderzoek werd hij niet benoemd. Tien jaar later zit hij toch aan als minister van Justitie en Politie.

"Ik ben aangetrokken door een politieke partij, maar ik ben er voor Suriname en niet voor één groep alleen," zei de nieuwe Juspol-minister bij de overdracht. Amoksi werd in mei dit jaar benoemd tot ondervoorzitter van het Constitutioneel Hof en twee jaar eerder, in 2018, werd hij beëdigd als advocaat. Amoksi volgt Stuart Getrouw op.

Riad Nurmohamed
Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken heeft het personeel in het vooruitzicht gesteld dat er hard zal worden gewerkt, omdat de samenleving hoge verwachtingen heeft van het departement. Nurmohamed heeft overgenomen van Vijay Chotkan. De gemachtigde van Chotkan, minister Ronnie Benschop, heeft gisteren, vrijdag, het protocol van overdracht getekend. Het ministerie is ook voor Nurmohamed geen onbekend terrein. Als civiel ingenieur heeft gewerkt op dit departement.


Minister Riad Nurmohamed geflankeerd door zijn voorganger Vijay Chotkan en Ronnie Benschop (r) op zijn eerste dag als bewindvoerder op het ministerie van Openbare Werken. (Foto: NII)

Nurmohamed zegt dat er minimaal vijftien management en controlemechanismen zijn samengesteld voor een quick scan van het ministerie. De resultaten van deze scan zullen samen met het nieuwe beleidsplan worden voorgehouden aan de staf en de Raad van Ministers. Hij stelt het departement te leiden op basis van goed bestuur.

Rishma Kuldipsingh
Een dag nadat ze de functie had aanvaard, is Rishma Kuldipsingh als minister van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken, gisteren naar haar nieuwe werkplek getogen. Ze heeft op verschillende momenten tijdens de overdracht, de rode lijn geschetst van haar beleid. Stimulering van werkgelegenheid, ondernemerschap en innovatie die moeten resulteren in werkgelegenheid voor met name jongeren. Bevordering van het midden- en kleinbedrijf zal volgens haar een krachtige aanzet betekenen voor het opkrikken van de economie, waarbij ook werkplaatsen wordt gecreëerd.

Kuldipsingh is niet onbekend met het ministerie. Ze werkte er vanaf 2019 als senior-beleidsmedewerker. De nieuwe minister is de 27e op Arbeid en de tweede vrouwelijke. De VHP waaruit Kuldipsingh voortkomt heeft het ministerie van Arbeid gesticht in 1969. Wijlen VHP-voorzitter Jagernath Lachmon nam toen als formateur van de regering (1969-1973) het besluit om het ministerie van Arbeid in leven te roepen. Kuldipsingh is de eerste minister van Arbeid die is voorgedragen door de VHP.
Advertenties

Wednesday 28 September
Tuesday 27 September
Monday 26 September