Suriname krijgt steun bij aanpak financiële crisis
14 Jul 2020, 16:39
foto
De gekozen president Chan Santokhi tijdens een persconferentie eerder op de dag. Hij gaat in op de steun die Suriname krijgt bij aanpak van de financiële crisis. (Foto: René Gompers)


De Verenigde Staten (VS) en Nederland hebben de helpende hand geboden bij het oplossen van  de financiële crisis in Suriname. Dat heeft de gekozen president Chan Santokhi meegedeeld  tijdens een persconferentie in Mariott Hotel. Met de Nederlandse premier, Mark Rutte, is afgesproken dat er vrijdag op ministerieel niveau overleg zal plaatsvinden. Bij het herstellen van de bilaterale relaties zal wederzijds respect en wederzijds voordeel de rode draad zijn.

Santokhi gaf aan dat een nieuwe periode aanbreekt waarbij bilateraal en multilateraal heel intensief zal worden samengewerkt om naar mogelijkheden te zoeken om de financiële crisis goed te kunnen beheersen. Hij denkt aan herschikking en herprofilering van schulden. Zowel de VS als Nederland zien graag verdere verbreding en verdieping van de relaties met Suriname. Nederland ziet graag weer een volwaardige ambassadeur in Paramaribo. Volgens Santokhi hoeft dat geen probleem te zijn. Omgekeerd zegt hij dat de diplomatieke posten van Suriname zullen worden geëvalueerd. Hij heeft meegedeeld dat er overeenstemming is in de coalitie-top om eerst de crisis in het land aan te pakken en daarna de diplomatieke missies te evalueren. Na evaluatie zal worden bepaald of missies worden gecombineerd, teruggebracht of dat er meer digitaal gewerkt zal worden. Santokhi noemt een termijn van zes maanden waarin duidelijk moet zijn welke weg zal worden bewandeld. Met de slechte financiële situatie waar Suriname voor staat, zal het kostenplaatje van de diplomatieke posten een zwaar gewicht zijn bij de besluitvorming.

Naast de VS, Nederland, Brazilië en Frankrijk, hebben ook China, India en de EU de gekozen president en vicepresident gefeliciteerd.

Voorafgaand aan de persconferentie heeft de coalitie-top overleg gehad met oud-presidenten Ronald Venetiaan, Jules Wijdenbosch en Ramsewak Shankar. De bedoeling was om duidelijke adviezen en wijsheden van hen te krijgen. Het gaat om oud-presidenten die in moeilijke tijden het land hebben geleid, legt Santokhi uit. "We hebben heel wat informatie en adviezen gehad die bruikbaar zijn en die we gaan meenemen in het traject." Hij voegt eraan toe dat van ouderen die hun sporen hebben verdiend, moet worden geleerd.

Na de beëdiging van de president en vicepresident donderdag, wordt ook het regeerteam dat vanmiddag is gepresenteerd geïnstalleerd. Het antecedentenonderzoek van 15 van de 17 kandidaat-ministers zijn afgerond. Het verzoek voor een antecedentenonderzoek van Marie Levens en Silvano Tjong-Ahin is laat ingediend en wordt morgen of overmorgen verwacht. Santokhi zegt dat in het rapport van de procureur-generaal staat dat er vooralsnog geen feiten en omstandigheden van de 15 kandidaten zijn die een benoeming als minister in de weg zouden kunnen staan. Hij vroeg om de vooruitgeschoven personen te beoordelen op hun daden, "op wat wij hadden beloofd en wat ze gaan doen."
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April