WHO: Luchttransmissie coronavirus niet uitgesloten
08 Jul, 16:43
foto
Wetenschappers hebben de WHO ervan beschuldigd de mogelijkheid van overdracht via de lucht te hebben onderschat. (Foto: AFP)


De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft erkend dat er opkomend bewijs is dat het coronavirus kan worden verspreid door kleine deeltjes die in de lucht zweven. De luchttransmissie kon niet worden uitgesloten in drukke, gesloten of slecht geventileerde omgevingen, zei een ambtenaar.

Als het bewijs wordt bevestigd, kan dit de richtlijnen voor binnenruimten beïnvloeden. Een open brief van meer dan 200 wetenschappers had de WHO ervan beschuldigd de mogelijkheid van luchttransport te hebben onderschat.

De WHO heeft tot nu toe gezegd dat het virus via druppeltjes wordt overgedragen wanneer mensen hoesten of niezen. "We wilden dat ze het bewijs zouden erkennen", zei Jose Jimenez, een chemicus aan de Universiteit van Colorado die de brief ondertekende, tegen persbureau Reuters. "Dit is absoluut geen aanval op de WHO. Het is een wetenschappelijk debat, maar we vonden dat we het openbaar moesten maken omdat ze weigerden het bewijs te horen na veel gesprekken met hen", zei hij.

WHO-functionarissen hebben gewaarschuwd dat het bewijs voorlopig is en verdere beoordeling vereist. Benedetta Allegranzi, de technische leiding van de WHO voor infectiepreventie en -bestrijding, zei dat het niet kan worden uitgesloten dat er aanwijzingen zijn voor overdracht van het coronavirus via de lucht in "beschreven overvolle, gesloten en slecht geventileerde omgevingen".

Tuesday 04 August
Monday 03 August