Ex-VP Sardjoe: Ben financieel niet betrokken bij gunning brug Saramacca doorsteek
08 Jun 2011, 11:35
foto


Ex-vicepresident Ramdien Sardjoe ontkent elke financiële betrokkenheid bij de gunning en bouw van de brug over de Saramacca doorsteek. Sardjoe vindt het hoogst onelegant van president Desi Bouterse die in De Nationale Assemblee onthullingen deed over de procedure en financiële afwikkeling van dit project.

Bouterse zei dat na zijn verkiezing als president hij een beroep had gedaan op Sardjoe om het project aan te houden. De toenmalige regering stond op het punt het project voor ruim drie maal meer (van SRD 26 miljoen naar SRD 60 miljoen) uit te besteden aan het aannemingsbedrijf Nameco van Waldo Ramdihal.

“De informatie van de president is onvolledig en wekt de indruk alsof er meer aan de hand is. Ik weet niet vanwaar hij met de informatie komt, maar de zaak zit anders in elkaar”, zegt Sardjoe desgevraagd aan Starnieuws. Hij legt uit dat aanvankelijk het bedrijf Rustwijk en Rustwijk in de arm is genomen om het project te ontwerpen. Er is daarna een commissie op het ministerie van Openbare Werken belast met de begroting en verdere gunning van het project. In overeenstemming met de ontwerper heeft de commissie gewerkt aan een openbare aanbesteding, uiteindelijk is het project begroot voor een bedrag van SRD 60 miljoen, inclusief een stelpost van SRD 13 miljoen. “In het bestek ging het dus om een bedrag van SRD 47 miljoen”, zegt Sardjoe.

Nameco, laagste inschrijver
Het project is toen in een openbare aanbesteding gegund aan de laagste inschrijver (Nameco). “Volgens Sardjoe gaat het om veel meer dan alleen de brug over de Saramacca doorsteek en daarom is het bedrag zo hoog opgelopen. Naast de brug met een lengte van 225 meter, moest er ook een geasfalteerde weg komen met een lengte van 1,5 kilometer, die moet lopen tot de Corantijnstraat.
Daarnaast moest er een tweede brug worden gebouwd van 35 meter over het kanaal nabij de Corantijnstraat tot de Willem Campagnestraat. Om het wegtransport te vergemakkelijken moest Nameco het weggedeelte tussen de Corantijnstraat tot de Willem Campagnestraat verbreden. “Het gaat dus om twee bruggen en het aanleggen van wegen”, zegt Sardjoe. Hij vindt het erg dat Bouterse de indruk heeft gewekt alsof het project plotseling duurder is geworden.

Geen steekpenning aangenomen
Sardjoe ontkent dat hij bij dit project een bedrag van ruim SRD 15 miljoen heeft gekregen voor zijn betrokkenheid. “Neen er is een stelpost van SRD 13 miljoen die is opgenomen en waarvoor er nadere opdrachten gegeven moeten worden. Die post is bestemd voor het aanleggen van voorzieningen zoals elektriciteit en andere onvoorziene werkzaamheden zoals dat normaal is bij grote projecten”, zegt de ex-vicepresident aan Starnieuws. Het project zou in de onderraad en in de raad van ministers steeds weer op de agenda hebben gestaan. “Mijn betrokkenheid is alleen geweest dat ik de minister van Openbare Werken opdracht heb gegeven, conform de comptabele regels”, zegt Sardjoe.

De ex-vicepresident bevestigt dat Bouterse hem heeft gebeld om het project aan te houden. “Ik zei hem dat hij president-elect is en dus nog niet in functie is en ik geen opdrachten van hem accepteer. “Na uw installatie mag u opdrachten geven zei ik”, aldus Sardjoe. Hij vindt dat Bouterse bewust deze kwestie een andere draai heeft gegeven. “De president zou juiste informatie kunnen krijgen bij zijn partners van de A-Combinatie en de Pertjajah Luhur, omdat er ook ministers van die partijen in de onder raad en raad van ministers zaten”, zegt Sardjoe.

Na de mededelingen van de president gistermiddag over deze kwestie en US$ 1.6 miljoen die niet verantwoord kan worden, is de voorzitter van Pertjajah Luhur, Paul Somohardjo, opgesprongen in De Nationale Assemblee. Hij vroeg of er ook een onderzoek is gedaan. Somohardjo merkte tot hilariteit van het parlement op, dat wanneer het om grondzaken gaat, iedereen op de partij springt een dik rapport is uitgebracht en hier gebeurt er niks mee.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May