Criminele organisaties maken slachtoffers via social media
04 Jul, 18:13
foto


Criminele organisaties zijn bezig om via de sociale media slachtoffers te maken. Zij maken daarbij gebruik van valse accounts waarbij zelfs niet geschroomd wordt om namen en foto’s van vooraanstaande personen uit de samenleving te misbruiken. Dit blijkt uit een politieonderzoek. 

Bij de politie zijn er meerdere gevallen van verschillende vormen van oplichting via sociale media (Facebook, WhatsApp, Instagram) in onderzoek. Methodes die de criminelen gebruiken op mensen op te lichten zijn als volgt: Slachtoffers worden via social media platformen benaderd met een vriendschapsverzoek. Als deze geaccepteerd is, geeft de oplichter aan dat hij of zij slechts een vriendschappelijke relatie wil hebben. 

Niet lang na het eerste contact geeft de oplichter aan het slachtoffer te kennen dat hij of zij een geschenkje wil sturen voor het slachtoffer onder voorwaarde dat die de verzend- of afhandelingskosten zelf moet betalen. Het geldbedrag om de verzend- of afhandelingskosten te betalen moet via een overmakingskantoor naar het buitenland gestuurd worden of dat het geldbedrag op een bankrekening gestort dient te worden. Wanneer het geld gestort of overgemaakt is, laat de 'gulle gever' dan niets meer van zich horen.

Andere personen hebben de criminelen kunnen oplichten door hen voor te houden, dat zij in aanmerking konden komen voor een geldlening onder voorwaarde dat zij de afhandelingskosten eerst moesten betalen vooruitlopend op het verkrijgen van de lening. Die afhandelingskosten moesten via een overmakingskantoor naar het buitenland gestuurd worden of op een bankrekening gestort worden. Nadat het slachtoffer het geldbedrag overgemaakt of gestort heeft, zorgt de oplichter ervoor dat hij niet meer bereikbaar is. Inmiddels zijn tientallen personen slachtoffer geworden van deze criminelen. In een aantal gevallen gaat het om grote sommen geld, meldt de politie Public Relations. 

Tuesday 11 August
Monday 10 August
Sunday 09 August