VS probeert beslag te leggen op Iraanse olie
De regering van de president van Venezuela, Nicolas Maduro, heeft gepronkt met de brandstoftoevoer om te laten zien dat deze niet onder druk staat door de Amerikaanse sancties. Washington heeft aangedrongen op de afzetting van Maduro met diplomatieke en bestraffende maatregelen, waaronder sancties tegen de staatsoliemaatschappij PDVSA.
De rechtszaak, die woensdag laat bij de Amerikaanse districtsrechtbank voor het district Columbia werd aangespannen, werd donderdag gevolgd door een bevel van de Amerikaanse districtsrechter James Boasberg voor de inbeslagname van de meer dan 1,1 miljoen vaten benzine in de vier schepen. Juridische bronnen zeiden dat de benzine waarschijnlijk alleen in beslag zou kunnen worden genomen door de Amerikaanse autoriteiten, als de tankers de territoriale wateren van de VS binnenvaren. Maar ze zeiden dat de acties andere landen zouden kunnen aansporen om samen te werken bij het in beslag nemen van de brandstof.
Het benzinetekort in Venezuela, dat net als Iran lid is van de OPEC, is door de Amerikaanse sancties acuut toegenomen en het land heeft een economische ineenstorting ondergaan. Toch behoudt Maduro nog steeds de macht.
In de klacht over civielrechtelijke verbeurdverklaring, streven Amerikaanse openbare aanklagers ernaar om de levering van Iraanse benzine aan boord van de door Liberia gemarkeerde Bella, Bering, Pandi en Luna te stoppen. The Wall Street Journal maakte als eerste melding van de rechtszaak.
Boasberg vaardigde het bevel uit voor het in beslag nemen van benzine in de tankschepen op basis van de waarschijnlijke uitslag dat de brandstof verbeurd wordt verklaard, aldus het ministerie van Justitie.
De rechtszaak heeft ook tot doel de inkomstenstroom uit de olieverkoop naar Iran, dat Washington heeft gesanctioneerd vanwege zijn nucleaire programma, ballistische raketten en invloed in het hele Midden-Oosten, te stoppen. Teheran zegt dat het nucleaire programma voor vreedzame doeleinden is.
Washington gebruikt in toenemende mate civielrechtelijke verbeurdverklaring om de illegale handel tussen Iran en Venezuela te stoppen, als aanvulling op zijn sanctiebeleid, aldus Evelyn Sheehan en Beau Barnes bij Kobre en Kim, een bedrijf dat gespecialiseerd is in geschillen en onderzoeken.
"Het Amerikaans beleid ten aanzien van zowel Venezuela als Iran is erop gericht beide regimes de toegang tot vreemde valuta te ontzeggen," zei Sheehan, die ook voormalig aanklager van het Amerikaanse ministerie van Justitie is. "Het onderscheppen van benzineladingen met civielrechtelijke verbeurdverklaring is een nieuwe manier om dat doel te bereiken."
Zia Faruqui en twee andere assistent-advocaten van de VS beweren in de rechtszaak dat de Iraanse zakenman Mahmoud Madanipour, verbonden aan de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde of IRGC, de zendingen heeft helpen regelen door documenten over de tankers te wijzigen om de Amerikaanse sancties te omzeilen.
De rechtszaak zegt dat sinds september 2018 de elite Quds Force van de Revolutionaire Garde olie heeft getransporteerd via een gesanctioneerd scheepvaartnetwerk met tientallen scheepsmanagers, schepen en facilitators.
Overdracht van schip naar schip
Winsten uit de zendingen ondersteunen het "volledige scala aan snode activiteiten, waaronder de verspreiding van massavernietigingswapens en hun leveringsmethoden, steun voor terrorisme en een verscheidenheid aan schendingen van de mensenrechten, in binnen- en buitenland", aldus de rechtszaak.

Mensen staan met hun voertuigen in de rij in een poging om benzine te tanken bij een benzinestation van de staatsoliemaatschappij Pdvsa in Maracaibo, Venezuela. (Foto: Reuters)
De schepen die Iraanse benzine vervoeren, zijn bezig met transfers van schip naar schip om sancties te omzeilen. De Pandi was bijvoorbeeld betrokken bij een dergelijke overdracht in Port Khalid in de Verenigde Arabische Emiraten om de Iraanse benzine heimelijk te laden, aldus de rechtszaak.
Het was niet meteen duidelijk of en hoe de regering-Trump zou beslissen om de benzine in beslag te nemen. De Amerikaanse regering moet in een civiele procedure bewijzen dat de brandstof wettelijk verbeurd is, wil zij deze permanent in beslag nemen.
Vorig jaar slaagde de regering-Trump er niet in een tanker met 2,1 miljoen vaten Iraanse olie, de Adrian Darya, voorheen bekend als Grace 1, te stoppen door deze op de zwarte lijst te zetten en andere maatregelen te nemen. Het schip was oorspronkelijk in beslag genomen door de Britse Royal Marine-commando's op verdenking dat het op weg naar Syrië was, maar werd later vrijgegeven door Gibraltar.
Nadat er een bevel was uitgevaardigd voor de Adrian Darya, stuurde Brian Hook, de hoogste Iraanse functionaris bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, e-mails naar de kapitein waarin stond dat de regering-Trump hem miljoenen dollars aanbood om de tanker naar een land te sturen dat het namens Washington in beslag zou nemen. De olie werd uiteindelijk verkocht aan de regering van Bashar al-Assad in Syrië.
Vandaag
-
18:40
PAHO: Sterfte niet-overdraagbare ziekten in de Amerika’s met 43% gestegen
-
16:38
Directeur JusPol Sharma Lakhisaran overleden
-
14:36
Alle 34 coalitieleden ondersteunen Simons en Rusland
-
14:14
VN-rapport: Droogte is wereldwijd groeiende ramp
-
12:11
Eerste Surinamer behaalt prestigieuze Registercontroller-titel aan AdeKUS
-
10:08
Vijfde verdachte aangehouden op Zanderij in ripzaak Sunparklaan
-
09:20
Benadering van het vraagstuk: Tijdelijke combinatie lid DNA en presidentschap!
-
07:22
Advocaat Dubois: Handelingen Kromosoeto discutabel, maar niet strafbaar
-
05:24
Een zonnige morgen met onweersbuien in de middag
-
03:28
TotalEnergies: Baja-ontdekking geïntegreerd in GranMorgu-project
-
01:31
SEOB waarschuwt voor druk op SRD en overheidsbegroting
-
00:59
Column: Formateur: ja of nee?
-
00:00
Brunswijk roept structuren bijeen na topoverleg
Gisteren
- China vult leemte op in Cuba terwijl Russische beloften uitblijven
- Keti Koti 2025: Herdenken met oog op de toekomst
- Van bos naar bord: de potentie van açaí-yoghurt voor Suriname
- Korpschef benadrukt maatschappelijke rol bij 130-jarig bestaan
- Ontslagverzoek Hakrinbank afgewezen: Klokkenluider had recht op bescherming
- In Memoriam Patricia Etnel
- AdeKUS-Infra studenten winnen 3e prijs bij regionale ontwerpwedstrijd
- President spreekt volk toe op 162e herdenking van afschaffing slavernij
- Kantonrechter spreekt ondernemer Van den Bergh vrij van rechtsvervolging
- Tijdelijke combinatie lid DNA en President: constitutionele noodzaak?
- Regen en onweersbuien op 1 juli
- Trump legt strenger Amerikaans beleid op aan Cuba
- Column: Laat alle 34 coalitieleden tekenen voor president en vicepresident
- 4 jaar cel voor Midema ontvoering van Rodney Cairo
Eergisteren
- VHP roept op tot rechtvaardigheid, eenheid en gedeelde toekomst
- Politie lanceert online portaal voor verlenging en duplicaat rijbewijs
- Koolstofkredieten: Suriname wacht, Guyana incasseert
- Zunder: Reparatieproces in Engeland bereikt historisch hoogtepunt
- Rusland en Asabina rekenen op het gegeven woord van coalitiepartners
- VHP-fractie dient protest in tegen tonen stembriefje
- Kandidaatstelling president en vicepresident open tot donderdag 3 juli
- Suriname officieel malaria-vrij verklaard door WHO
- Verkiezing president en vicepresident op 6 juli
- Geen goedkope, maar wel lichte zetels
- Santokhi roept nieuw parlement op tot samenwerking en rechtsstatelijkheid
- Vandaag veel onweersbuien
- Penitentiair ambtenaar verdacht van aanranding blijft op vrije voeten
- Brute roofoverval Carolinakreek: slachtoffer mishandeld
- Adhin: De burger verwacht geen theater, maar waarachtige vertegenwoordiging
- VHP geeft strijd om presidentschap nog niet op