Bouterse aan het woord in het parlement: de highlights
08 Jun 2011, 00:01
foto


Dinsdag sprak president Desi Bouterse de hele middag in het parlement. Het was de tweede ronde in de parlementaire bespreking van de jaarrede van de president. Hij ging in op vragen die in het parlement waren gerezen naar aanleiding van zijn eerdere presentatie op 10 mei. Hieronder enkele punten die dinsdag de revue zijn gepasseerd in de urenlange betogen.

Over de kwestie of de president zich wel voldoende laat zien in het parlement:
“Ik heb nimmer gezegd dat ik niet verplicht ben vergaderingen van de nationale Assemblee te bezoeken.”


Over de kwestie of Suriname wel of geen rechtsstaat is:
“Nu, 24 jaar na de implementatie van onze Grondwet, zijn slechts enkele door de Grondwet vereiste wetten tot stand gekomen. Hierdoor is de werking van de Grondwet nauwelijks of geheel niet mogelijk.De regering zal in deze regeerperiode alles in het werk stellen om deze schromelijke omissie recht te trekken door het hoogst mogelijke aantal wetsvoorstellen in te dienen.”


Over de kwestie wat presidentiële diplomatie toch betekent:
“Daarbij gaat het om het aanboren van bronnen door middel van gerichte persoonlijke acties van de president, meestal gepaard gaande met intensieve, fysieke betrokkenheid van de private sector. Dit geldt bij bezoeken van de president aan het buitenland om de poorten te openen voor het bedrijfsleven. Hierdoor kunnen financieringsbronnen worden aangeboord en ingeschakeld voor de economische ontwikkeling van Suriname.


Over de kwestie of we wel genoeg samenwerken met de USA in drugsbestrijding:
“De regering continueert de afspraken met de Verenigde Staten van Amerika. De vestiging hier van en de samenwerking met de Drugs Enforcement Agency wordt gecontinueerd. Het is bekend dat deze werkzaamheden hebben geresulteerd in diverse successen op het gebied van identificatie en ontmanteling van criminele organisaties en inbeslagname van drugs.”


Over de kwestie of buitenlandse opsporingsdiensten in Marowijne op mensen mogen jagen:
“Mijn regering ondersteunt het standpunt van de Assemblee dat Suriname nooit buiten de Grondwet om toestemming zal geven om binnen ons territoir opsporingsactiviteiten te verrichten door vreemde mogendheden.”


Over de kwestie van de vele verkeersdoden:
“De regering erkent dat er nog veel te veel aanrijdingen plaatsvinden en dat er veel slachtoffers worden gemaakt. De regering zal derhalve het verkeersveiligheidsplan versneld uitvoeren en het reeds ingezette proces van brom-fietscertificering, na evaluatie, al dan niet aangepast uitvoeren.”


Over de kwestie van de stijgende criminaliteit:
“Het Korps Politie Suriname heeft een speciaal korte termijn veiligheidsplan 2011 ontwikkeld, dat met prioriteit wordt uitgevoerd. Centraal in dit plan is een integrale aanpak van ernstige vormen van criminaliteit, zoals geweldscriminaliteit, met name berovingen, overvallen en diefstallen. Bij de aanpak van de criminaliteit wordt, naast de toepassing van repressieve maatregelen, het accent gelegd op preventie, participatie en eigen verantwoordelijkheid van alle hierbij betrokkenen.”


Over de kwestie of er wel geld is voor de financiering van alle aangekondigde grote projecten:
“De “prefeasibility studies” van de projecten die gedragen kunnen worden in de reguliere begroting, worden nu ter hand genomen. De voortgaande voorbereidingskosten, zoals de kosten van de “feasibility studies” en de kosten voor de samenstelling van de projectdossiers, zullen worden opgenomen in de begroting van 2012. Deze kosten zullen òf uit de eigen begroting òf uit de bestaande mogelijkheden van donoren gefinancierd worden. Zo kan ik u meedelen, dat enkele van de infrastructurele projecten zijn opgebracht op de lijst van het Tiende European Development Fund van de Europese Unie. Bovendien zal de Regering gebruik maken van creatieve financieringsmodaliteiten op basis van onze bewezen grondstoffenvoorkomens.”


Over de kwestie of mensen wel genoeg verlichting krijgen in deze zware tijden:
“Een illustratie: een Surinamer die een brutoloon verdient van SRD 800,- moet volgens het oude systeem SRD 44,- aan loonbelasting betalen. Met het nieuwe systeem wordt dat 0 cent. De lage inkomensgroepen hebben dus 100% voordeel. Iemand die SRD 1.000,- verdient, betaalt nu in plaats van SRD 59, - slechts SRD 9 en 16 centen.
Verder zijn er 13 verzachtende maatregelen:
• De verhoging van de Algemene Oudedags Voorziening is van SRD 275,- verhoogd naar SRD 425,- per maand, hetgeen overeenkomt met een verhoging van circa 55%;
• De verhoging van de Algemene Kinder Bijslag naar SRD 30,- per maand;
• De verhoging van de tegemoetkoming bestemd voor mensen met een beperking;
• De bovengenoemde korting op de Loonbelasting;
• De korting op de Inkomstenbelasting (SAS);
• De ontheffing op de invoerrechten en omzetbelasting op ICT goederen;
• De ontheffing op invoerrechten en omzetbelasting op investeringsgoederen;
• De subsidie van het openbaar vervoer te land (PLO);
• De subsidie van het openbaar vervoer in het binnenland;
• De aanpassing van het huurtarief voor schoolvervoer via het Ministerie van Onderwijs;
• De subsidie van het zorgvervoer;
• De aanpassing van de subsidie aan Huize Ashiana;
• Uitbetaling van 10% bruto-toeslag pensioenen aan gepensioneerden uit overheidsdienst en onderstand genietenden, ingaande mei 2011.



Over de kwestie van Surinamers in het buitenland:
“Elke Surinamer moet betrokken worden bij de ontwikkeling van ons land. Deze oproep geldt ook voor de Surinamers in de diaspora. Het maakt niet uit welke kleur het paspoort heeft, maar wij zijn ervan overtuigd dat elke ras-echte Surinamer bereid is zijn of haar bijdrage te leveren. Er zijn al enkele voorzieningen getroffen voor deze groep, zoals een driejarig visum tegen een voordelig tarief en het verkrijgen van een visum voor 60-plussers bij aankomst in ons land. De regering wil deze categorie Surinamers nog beter faciliëren, en zal tijdens de begrotingsbehandeling het tijdstip aangeven waarop de visumvereiste voor deze groep geheel zal zijn afgeschaft en tegelijkertijd een toeristenkaart voor deze doelgroep zal zijn geïntroduceerd.”


Over de kwestie Tigri:
“Het Tigri-gebied behoort ondubbelzinnig tot het Surinaamse territoir. De Surinaamse Regering voert ook in deze haar vreedzame buurlandenpolitiek, en wil de zaak dat door middel van een friendly settlement regelen.”


Over de kwestie: waar blijven de beloofde huizen?
“Er zijn al locaties geïdentificeerd waar op 1 augustus 2011 zal worden gestart met de bouw van circa 1.000 woningen. Daarnaast zal ook landelijk worden gestart met de zelfbouw per district. Rond eind juni 2011 zal er een woning-beurs worden georganiseerd, waarbij de gemeenschap een beeld kan krijgen van de modelwoningen die de particuliere partijen aanbieden.”


Over de kwestie of de president met zijn aparte commissies de ministeries uitholt:
“Het is geenszins mijn bedoeling om ministers die ik zelf benoemd heb te beknotten in de hun toebedeelde taken. Daarnaast zijn er specifieke onderdelen van beleidsterreinen die ik als prioriteitsgebieden heb aangemerkt . Aan deze beleidsgebieden heb ik een projectmatige aanpak gegeven in samenspraak met de ministers teneinde de organisatie van het geheel zodanig aan te passen, dat er een betere afstemming, kan plaatsvinden.De positie van het ministerie, van de minister en de hiërarchie is in dit geval ongewijzigd gebleven. Van uitholling van ministeries is er totaal geen sprake.”


Over de kwestie of er te veel cynisme is in de maatschappij:
“Laten we ons niet bezighouden met cynisme, maar opbouwend bezig zijn, nu we met z’n allen hetzelfde doel nastreven. Hoe we het ook bekijken: we zijn met z’n allen bezig een beter Suriname te ontwikkelen. De ene groep heeft wellicht een andere focus dan de andere, maar dat is het verschil in visie en beleid. Het wil niet zeggen dat het gevoerde beleid alleen daarom verkeerd is. De resterende periode zal deze regering er alles aan doen om haar plannen te verwezenlijken voor een beter Suriname. Een Suriname waarin onze kinderen en kindskinderen hun ambities kunnen waarmaken.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May