Voor de vrijheid heeft Christus ons vrijgemaakt
Het slavernijverleden is in vele opzichten nog een onverwerkt verleden. Er zijn nog diepe wonden. Drie eeuwen slavernij verdwijnt niet zomaar uit het collectief bewustzijn van de mensheid, zeker niet uit het bewustzijn van de onderdrukte. De onderdrukker doet er alles aan dat verleden uit te wissen. In hun geschiedenisboeken wordt de slavernij summier behandeld en niet gelinkt aan hun gouden eeuwen. Bij wie de welvaart uit gouden eeuwen is blijven accumuleren is tot vandaag duidelijk te merken. De waarheid laat zich niet voor eeuwig begraven.
Wanneer wij ons oor goed te luister leggen bij de protesten in Amerika dan horen we nog steeds het hulpeloos zuchten van de onderdrukte die roept: I cannot breathe. Ik kan niet ademen want de knie van de onderdrukker drukt zwaar op mijn nek en met de handen op de rug geboeid, sterf ik terwijl heel de wereld toekijkt. De laatste negen minuten van George Floyd, zijn nu een noveen geworden. Een smeekgebed dat maar niet wordt gehoord. De protesten uiten zich in de ik-vorm. I cannot breathe. Het verleden gaat niet zo vlug voorbij. Laat niemand zeggen dat het nu al 157 jaar is sinds de slavernij is afgeschaft. De slavernij is nog steeds niet afgeschaft maar heeft nieuwe vormen aangenomen in de vorm van onderdrukkende politieke en economische systemen.
De moord op George Floyd heeft de ogen geopend van de onderdrukte en hopelijk ook van de onderdrukker en allen die menen dat de brute vormen van onderdrukking voorbij zijn. De ogen zijn geopend om te zien hoe structureel het geweld geworden is in slechte behuizing, werkloosheid, onbereikbare gezondheidszorg en geringe toegang tot onderwijs. Bij dit alles hoort bij de waan dat de rijke landen menen dat zij recht hebben op de natuurlijke rijkdommen van de arme landen.
Nu alle ogen gericht zijn op de zwarte bevolking en de woede van de black-lives-matter-beweging kan het de nieuwsmedia ontgaan dat er veel ergere vormen van uitbuiting plaatsvinden. Paus Fransiscus heeft in zijn encycliek Laudato si en ook de bisschoppen van de Amazone hebben dringend onze aandacht gevraagd voor het structureel geweld tegen de inheemsen en het Amazonewoud. De rijkdommen van de Amazone – en daartoe mogen zeker ook gerekend worden de rijke olievoorraden voor de kust van Guyana en Suriname – zijn aanleiding voor de rijken en machtigen om met kracht en geweld zich deze rijkdommen toe te eigen. Opnieuw wordt de arme met de handen op de rug geboeid door torenhoge schulden met wurgende rentes die de knie zijn op de nek van de arme bevolking. Zoals in het verleden er gebruik werd gemaakt van basja’s om de zweepslagen uit te delen zo wordt er nu ook gebruik gemaakt van dure consultants en corruptiegevoelige regeringen om de rijkdommen te verkwanselen.
De strijd om ons van deze vormen van slavernij te ontdoen is nog lang niet voorbij.
Wij roepen de Surinaamse bevolking dan ook op om waakzaam te blijven en alle nieuwe vormen van slavernij te ontmaskeren. Daarom mag de herdenking van deze dag niet ongemerkt voorbijgaan. We zullen vanwege de Covid-19 crisis niet massaal bijeen kunnen komen. De joden vierden hun bevrijding met een Pesachmaal. Een viering in het gezin, de huiskerk die in deze Covid-dagen een antwoord kan zijn om ons geloof te beleven en door te geven. Een van de voornaamste rituelen van het joodse Pesachmaal was dat de jongste aan de oudste in het gezin moest vragen: waarom is deze avond anders dan andere avonden? Dan zal de huisvader antwoorden en zeggen dat ieder zich moet beschouwen als was hij zelf bevrijd uit de Egyptische slavernij. Ieder van ons zou op deze dag in herinnering moeten brengen de sleepslagen van weleer, maar ook de knie die de arme met geweld onderdrukt. Als we dan een feestmaal houden laten we in gedachten houden dat Christus om onze vrijheid is gestorven, opdat we vrij zouden zijn van de machten van de dood en slavernij.
Keti Koti, 1 juli 2020,
Karel Choennie
Bisschop van Paramaribo
Vandaag
Gisteren
- Vijf verdachten staan terecht voor diefstal; één ontsnapt uit cellenhuis
- Suriname in de schijnwerpers: de tragikomedie van deze week (17)
- Voetganger overlijdt na aanrijding aan Kwattaweg
- Lula: Amerikaanse importheffing onaanvaardbare chantage
- Stiefopa veroordeeld voor verkrachting tiener
- Zunder belicht oprichting en samenstelling Herdenkingscomité
- Dode en zwaargewonde Martin Luther Kingweg
- Veroordeelde moet SRD 284.000 betalen aan benadeelden
- Van der San: Verwijt over paniek zaaien onterecht
- Bewolking, maar ook heel warme perioden
- Noersalim: Suriname loopt kans op visexportverbod naar EU
- Misiekaba hekelt 'last-minute benoemingen' door voorganger
- Column: Geen volks- maar partij vertegenwoordigers
- Op de valreep reeks bevorderingen en benoemingen op Justitie en Politie
Eergisteren
- Nieuwe details: Piloot mogelijk oorzaak crash Air India
- Bromfietser beschoten in Leonardo da Vincistraat
- We hebben eigenlijk geen armoedevraagstuk
- Twee aangehouden voor reeks inbraken en bezit drugs
- Regering gaat RVI evalueren; te weinig informatie
- Vastgoedfraude: verdachte stuurde valse documenten via WhatsApp
- Brute overval Calcuttastraat: slachtoffer mishandeld, veel geld en sieraden buitgemaakt
- Territoriaal belastingstelsel voor Suriname
- Er komt absoluut geen kabinet van de 'First Gentleman'
- Pro-Russisch cybernetwerk opgerold
- Onweersbuien in de late nacht
- Staatshoofd Simons: Het pad van verandering is ingeslagen
- Column: Voetbal is ‘Big business’
- Simons pleit voor gezond fiscaal beleid en actieve productie-economie