Wereldwijd meer dan 10 miljoen coronavirus-infecties
28 Jun, 12:39
foto
Een gezondheidswerker, volledig gehuld in beschermende kleding, neemt een neusstaaltje af dat zal worden getest op het coronavirus in Karachi, Pakistan. (Foto: Reuters)


Het aantal personen dat wereldwijd is besmet met het nieuwe coronavirus is vandaag, zondag, de kaap van tien miljoen gepasseerd. Het virus dat een luchtwegaandoening veroorzaakt,  heeft in zeven maanden tijd bijna een half miljoen mensen gedood.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is dit cijfer ongeveer het dubbele van het aantal ernstige influenza-ziekten dat jaarlijks wordt geregistreerd. De mijlpaal komt omdat veel zwaar getroffen landen de blokkades verminderen en tegelijkertijd ingrijpende wijzigingen aanbrengen in het werk en het sociale leven die een jaar of langer kunnen duren totdat er een vaccin beschikbaar is.

Sommige landen ervaren een heropflakkering van infecties, waardoor de autoriteiten de beperkingen gedeeltelijk hebben hersteld, wat volgens deskundigen een terugkerend patroon zou kunnen zijn in de komende maanden en in 2021.

Noord-Amerika, Latijns-Amerika en Europa zijn elk goed voor ongeveer 25% van de gevallen, terwijl Azië en het Midden-Oosten respectievelijk ongeveer 11% en 9% hebben, meldt persbureau Reuters die bij zijn telling gebruikmaakt van overheidsrapporten..

Er zijn tot dusver meer dan 497.000 dodelijke slachtoffers gevallen als gevolg van de ziekte, ongeveer hetzelfde als het aantal jaarlijks gerapporteerde sterfgevallen door influenza. De eerste gevallen van het nieuwe coronavirus werden op 10 januari bevestigd in Wuhan in China, voordat infecties en dodelijke slachtoffers in Europa, vervolgens in de Verenigde Staten en later in Rusland toenamen.


Een gezondheidsmedewerker in beschermende kleding telt bij een glazen afscheiding het aantal neusstaaltjes die moeten worden getest op Covid-19, in Karachi, Pakistan. (Foto: Reuters)

De pandemie is nu een nieuwe fase ingegaan, waarbij India en Brazilië te maken hebben met uitbraken van meer dan 10.000 gevallen per dag, waardoor de beschikbare middelen zwaar onder druk komen te staan. De twee landen waren verantwoordelijk voor meer dan een derde van alle nieuwe gevallen in de afgelopen week. Brazilië rapporteerde op 19 juni een recordaantal van 54.700 nieuwe gevallen. Sommige onderzoekers zeiden dat het dodental in Latijns-Amerika tegen oktober zou kunnen oplopen tot meer dan 380.000, tegen ongeveer 100.000 deze week.

Het totale aantal gevallen bleef de afgelopen week toenemen met 1-2% per dag, vergeleken met 10% in maart.

Landen zoals China, Nieuw-Zeeland en Australië hebben de afgelopen maand nieuwe uitbraken gezien, ondanks het grotendeels wegmaken van lokale transmissie. In Beijing, waar honderden nieuwe gevallen aan een landbouwmarkt werden gekoppeld, is de testcapaciteit opgevoerd tot 300.000 per dag.

De Verenigde Staten, dat de meeste gevallen van elk land met meer dan 2,5 miljoen heeft gemeld, is erin geslaagd de verspreiding van het virus in mei te vertragen, maar zagen het de afgelopen weken uitbreiden naar landelijke gebieden en andere plaatsen die voorheen niet waren aangetast.

In sommige landen met beperkte testmogelijkheden weerspiegelt het aantal gevallen een klein deel van het totaal aantal infecties. Het is bekend dat ongeveer de helft van de gemelde infecties is hersteld.
Advertenties

Friday 25 September
Thursday 24 September
Wednesday 23 September