Curaçao: Nederland zet militairen in om rust te brengen
27 Jun, 12:30
foto
De inzet van de Nederlandse militairen was vrijdag al zichtbaar in het centrum van Curaçao. (Foto: Antilliaans Dagblad)


Nederlandse militairen moeten de politie op Curaçao ondersteunen bij het handhaven van de openbare orde. De komende dagen zullen meer politieagenten en militairen te zien zijn in de straten van Curaçao. Zij moeten ervoor zorgen dat inwoners veilig en gerust uit huis kunnen.

De Nederlandse minister van Defensie, Ank Bijleveld-Schouten, heeft het bijstandsverzoek van Curacao gehonoreerd. De avondklok van het eiland komt daarmee te vervallen. De Nederlandse Defensie ondersteunt het Korps Politie Curaçao (KPC)  op dit moment met dertig militairen van de Curaçaose militie. De avondklok was na twee onrustige dagen op eiland zowel woensdag- als donderdagnacht van kracht. "Vanaf vandaag kunnen we het gewone leven weer oppakken," garandeerde minister Quincy Girigorie van Justitie van Curaçao. "Maar wel met het besef dat we leven in een realiteit met spanningen en ongerustheid."

Woensdag en donderdag was Curaçao het toneel van brandstichtingen en ordeverstoringen. Ook de nacht van donderdag op vrijdag was nog bijzonder onrustig met 21 arrestaties en 120 brandmeldingen bij de politie. Minister Girigorie zegt dat de regering zich bewust is van de gevoelens van onrust die leven onder de bevolking door de sociaaleconomische crisis waarin het eiland verkeert. Hij vindt dat een groep misbruik maakt van de situatie met acties die in strijd zijn met de wet.

Het eiland is bijna bankroet, worstelt met vluchtelingen uit Venezuela en daar komt het coronavirus nog een bovenop. "De crisis op Curaçao is niet te vergelijken met wat er in Europa gebeurt," citeert het Algemeen Dagblad Geert Oostindie, hoogleraar koloniale en postkoloniale geschiedenis in Leiden.

Oostindie denkt de inzet van Nederlandse mariniers kan helpen om de orde op het eiland te herstellen, maar waarschuwt dat de economie niet zal groeien. "Dit beschadigt het imago als toeristeneiland. Als deze slechte situatie voortduurt, zullen meer mensen van Curaçao naar Nederland komen." Vanaf 1 juli mogen toeristen weer op Curaçao. De branche rekent op 5.000 tot 7.000 toeristen in de eerste maand.