Burundi: President Nkurunziza overleden aan hartstilstand
09 Jun, 15:14
foto
Pierre Nkurunziza (55), president van Burundi, is overleden aan een hartstilstand. (Foto: Reuters)


De president van Burundi, Pierre Nkurunziza (55), is overleden na een hartstilstand. De regering zegt dat hij zaterdag werd opgenomen in het ziekenhuis nadat hij zich onwel voelde. Zijn toestand verbeterde, maar maandag kreeg hij een hartstilstand en waren de reanimatie pogingen niet succesvol, zeggen functionarissen.

Nkurunziza zou in augustus aftreden. Hij was 15 jaar aan de macht. In 2015 veroorzaakte de aankondiging dat hij voor een derde termijn zou gaan chaos in het land. Het veroorzaakte woede omdat sommigen de wettigheid van een bod op de derde termijn in twijfel trokken. Er was een mislukte poging tot staatsgreep, honderden mensen kwamen om bij gevechten en tienduizenden vluchtten het land uit.

Na een grondwetswijziging kon hij tijdens de verkiezingen van vorige maand nog een keer voor het presidentschap gaan, maar hij besloot met pensioen te gaan en stond bekend als de 'hoogste gids voor patriottisme'. Hij zou ook een pensioenuitkering van US$ 540.000 en een luxe villa ontvangen.

Nkurunziza kwam in 2005 aan de macht, twee jaar na het einde van een tienjarige burgeroorlog die 300.000 mensen het leven kostte. De voormalige rebellenleider was er trots op dat zijn regering vrede in Burundi bracht. Maar zijn regering werd bekritiseerd wegens wijdverbreide mensenrechtenschendingen. Deze omvatten "buitengerechtelijke executies, verdwijningen, willekeurige arrestaties, seksueel geweld, afpersing, afranselingen en intimidatie", aldus Human Rights Watch. Politieke tegenstanders zijn het doelwit geweest en journalisten zijn gevangengezet.

Rol in de burgeroorlog
Voor de burgeroorlog was Nkurunziza, afgestudeerd in sporteducatie, leraar en assistent-docent aan de Universiteit van Burundi. Hij overleefde de moorden in 1993 toen etnische Hutu's het doelwit waren op de universiteit. Hij sloot zich aan bij de rebellengroep Forces for the Defense of Democracy (FDD). Hij groeide uit tot leider en na de vredesovereenkomst van 2003 werd Nkurunziza benoemd tot minister van Binnenlandse Zaken voordat het parlement hem in augustus 2005 tot president verkoos.

Buiten de politiek stond hij bekend om zijn liefde voor voetbal. Eens was hij de coach van het legervoetbalteam en als president had hij zijn eigen team- Hallelujah FC. Sinds vorige week wordt de vrouw van Nkurunziza, Denise Nkurunziza, in Kenia medisch behandeld. Het gerucht ging dat ze positief was getest op coronavirus - een ziekte die Nkurunziza leek te bagatelliseren door tijdens de uitbraak een verkiezing te houden. Hij heeft zelfs vertegenwoordigers van de Wereldgezondheidsorganisatie uit het land gezet.

De regering heeft zeven dagen van nationale rouw aangekondigd.
Advertenties