Wanneer zijn de kandidaten gekozen?
08 Jun 2020, 14:50
foto


Naar aanleiding van artikelen aan de hand van mr. Gerold Sewcharan en mr. Prenobe Bissessur verschenen in Starnieuws vroeg een vriend naar mijn mening. Ik reageerde kort per app en wil hierbij uitgebreider op het één en ander ingaan.

Sewcharan: “Uiterlijk binnen 30 dagen nadat de leden zijn gekozen, wordt vergaderd onder voorzitterschap van het oudste lid in jaren. De Nationale Assemblee moet verplicht uiterlijk 24 juni voor het eerst bijeenkomen”.

Bissessur: “In het systeem van de Kiesregeling, wordt de term ’kandidaten’ gebruikt in de periode vóór de vaststelling van de uitslag en de bekendmaking daarvan door CHS. Na deze bekendmaking, wordt in de Kiesregeling de term ‘gekozenen’ gebruikt”.

Op grond van deze uitgangspunten komen Sewcharan en Bissessur tot andere uiterste datums voor het houden van de eerste vergadering van De Nationale Assemblee en mij werd de vraag gesteld “wie heeft er nu gelijk”. Bij de uitvoering van de regels in de Kiesregeling komen enkele onduidelijkheden naar voren zo ook ten aanzien van het voorgaande. Ik ga er van uit dat kandidaten worden gekozen op de dag der stemming en dat inherent aan dit kiezen in feite ook vaststaat aan welke van de kandidaten de zetels zullen worden toebedeeld.

In het proces na de dag der stemming stelt het Centraal Hoofdstembureau (CHS) uiteindelijk vast aan welke kandidaten de zetels moeten worden toegewezen. Het CHS kiest dus niet, dat heeft de kiezer op de dag der stemming gedaan!
Dit betekent dat de dag der stemming als uitgangspunt dient voor de berekening van de uiterste datum voor de vergadering waarop de gekozen leden van De Nationale Assemblee onder voorzitterschap van het oudste lid in jaren moet vergaderen.

Tellende vanaf de dag der stemming en rekening houdende met de handelingen die gepleegd moeten worden tot de bekendmaking van het CHS is het dus zaak dat met name de Hoofdstembureaus (HSB) en het CHS hun taken snel en efficiënt uitvoeren. Aangezien in principe om de 5 jaar de samenstelling van de HSB’s kan veranderen en de taken veel en verschillend zijn, heeft het CHS onder mijn leiding zich ingezet om de leden van de HSB’s te trainen. Ook is een digitaal systeem ter beschikking gesteld waar de data van de stembureaus door de HSB’s moesten worden ingevoerd. Het  Centraal Hoofdstembureau stond de Hoofdstembureaus bij zonder de verantwoordelijkheid van deze bureaus over te nemen!

Vanwege het digitaal systeem was het CHS al de dag na de verkiezingen bekend met het resultaat van die verkiezingen voor wat betreft De Nationale Assemblee. Natuurlijk maakte het CHS niets bekend omdat de cijfers op dat moment nog niet officieel waren, wel informeerde het CHS onder voorbehoud de politici die er om vroegen, wat zonder meer voor de nodige rust heeft gezorgd. Door deze werkwijze (het bijstaan van de HSB’s) was het CHS instaat binnen 12-16 dagen na de dag der stemming haar vergadering te houden waarbij het resultaat van de verkiezingen werd bekendgemaakt. Dit resultaat is de vaststelling van welke kandidaten gekozen zijn in de 10 Kiesdistricten op de 3 niveaus te weten DNA, RR, en DR. Het verdient aanbeveling dat de informele bijstand die CHS aan de HSB’s verleende wordt geformaliseerd.

Ir. Lothar Boksteen
(voorzitter OKB 1987-1991 en voorzitter CHS 2000-2014)

Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April