El Salvador: Storm Amanda doodt minstens 14 mensen
01 Jun, 10:40
foto
Duizenden mensen in El Salvador hebben hun huizen verloren. (Foto: AFP)


Tropische storm Amanda heeft minstens 14 mensen gedood toen het El Salvador aandeed, waardoor overstromingen en aardverschuivingen ontstonden. De president van El Salvador, Nayib Bukele, heeft een noodtoestand van 15 dagen afgekondigd om de gevolgen van de dodelijke storm het hoofd te bieden.

Hij zei dat het natuurgeweld US$ 200 miljoen aan schade had veroorzaakt. Duizenden mensen hebben hun toevlucht gezocht in opvangcentra nadat hun huizen waren verwoest.

Amanda is de eerst storm van het seizoen in de Stille Oceaan die een naam kreeg. Meteorologen zeiden dat het verzwakte nadat het naar het noorden naar Guatemala was verhuisd. Ze waarschuwden er echter voor dat Amanda weer kracht zou krijgen boven de Golf van Mexico.

Volgens de burgemeester van de stad, Ernesto Muyshondt, stierven zeven mensen in de hoofdstad San Salvador. In San Juan Opico, in het centrum van El Salvador, werden drie leden van één familie gedood toen hun huis werd weggevaagd door een aardverschuiving. Hun buurman vertelde op nieuwssite El Salvador.com hoe hij na een nacht van hevige regen zondag om 05:00 uur lokale tijd 'een vreselijk gebrul' hoorde. Rotsen, modder en water liepen langs de heuvel en verpletterden het huis van de familie Renderos. De lichamen van de slachtoffers werden 2 km bergafwaarts gevonden.


Naarmate het vloedwater steeg, probeerden bewoners hun huisdieren te redden. (Foto: AFP)

In San Salvador trokken meer dan 4.000 mensen in opvangcentra. Burgemeester Muyshondt omschreef de situatie als "ongekend". "We maken een noodsituatie van grote omvang door terwijl we al te maken hebben met een andere noodsituatie van enorme omvang, de coronaviruspandemie", zei hij.

El Salvador, met een bevolking van iets minder dan 6,5 miljoen, heeft volgens een door de Johns Hopkins University in de Verenigde Staten bijgehouden telling meer dan 2.500 bevestigde gevallen van coronavirus en 46 sterfgevallen gehad.
Advertenties