Covid-19: VHP stelt voor om in 3 fasen opheffen maatregelen
08 May 2020, 18:42
foto
Het gefaseerde plan van de VHP voor het opheffen van de Covid-maatregelen. De avondklok kan per 11 mei van middernacht tot 6.00 uur in de ochtend.


De VHP stelt voor om in drie fasen de Covid-maatregelen aan te passen en op te heffen. De eerste fase zou op 11 mei moeten ingaan waarbij er een avondklok geldt tussen 12 uur middernacht tot 6 uur ’s morgens. In de tweede fase, vanaf 18 mei, zouden scholen aangepast de deuren weer openen om het schooljaar te kunnen redden. Tijdens de 3e fase, vanaf 1 juni, zal onder andere het luchtruim heropend kunnen worden en recreatie evenementen herstart.

De VHP gaat uiterlijk maandag het Gefaseerd opheffingsplan Lockdown Suriname, 1.5 meter samenleving aan de overheid overhandigen, deelt VHP-voorzitter Chan Santokhi mee. Hij, Reshma Mangre, Cedric van Samson, Dew Sharman en Ronny Aloema hebben aangegeven waarom de Covid-maatregelen niet te lang meer van kracht moeten zijn en zo snel aangepast moeten worden. Sharman toont aan dat Suriname voldoet aan 4 van de 6 criteria van de WHO om de lockdown op te heffen. Het gevaar zit op dit moment aan de grenzen, met name de oostgrens. Maar zaken zijn goed aangepakt, besmettingen zijn tot nu uitgebleven aan Surinaamse zijde.

De VHP stelt voor om in fase 1, vanaf maandag 11 mei, om alvast kleine ondernemingen en crèches te heropenen. De avondklok moet aangepast worden (00.00 uur tot 06.00 uur) zodat er veel meer werk verzet kan worden. Aloema merkt op dat er heel veel spanningen zijn ontstaan of erger zijn geworden door de avondklok. Vooral op plekken waarbij meerdere gezinnen in een huis wonen.

In fase 2, vanaf maandag 18 mei, kunnen scholen aangepast open zijn; op sommige niveaus kunnen de leerlingen drie dagen per week les volgen, er zullen kleinere klassen gevormd moeten worden. “Het schooljaar kan nog gered worden,” benadrukt Mangre die ook voorzitter is van onderwijsvakbonden. “De middelbare scholen zijn redelijk nog op schema.” VHP stelt verder voor dat restaurants hun deuren openen met duidelijke ‘social distancing’ adviezen en dat men zich met maskers op in het openbaar vervoer  begeeft. De oranjepartij stelt ook voor om het samenscholingsverbod op te heffen of aan te passen. “We merken dat men zich gewoon samenschoolt terwijl er geen nieuwe Covid-gevallen zich voordoen,” merkt Sharman op. “Het gevaar van ‘community’ besmetting  is niet reëel.”  De aangepaste avondklok blijft nog gelden.

In de derde fase, die 1 juni moet ingaan, wordt voorgesteld om discotheken, cafés, en recreatieoorden te heropenen. Ook het luchtruim zou heropend kunnen worden. Er moet wel een advies gelden om ‘niet essentieel’ reizen te vermijden. Sportactiviteiten, met name de betaalde takken van sport, zouden herstart moeten worden in de derde fase. Sporters en touroperators lijden zwaar onder de Covid-maatregelen, haalt Aloema aan. Zij hebben geen inkomen omdat ze niet actief zijn. Santokhi merkt op dat “hoe langer de lockdown duurt, hoe erger de economische crisis zal zijn, misschien erger dan de Covid zelf.”

René Gompers

Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April