Als de overheid geen rente kan betalen komt er een downgrade
22 Apr, 20:46
foto
Anouschka Nabibaks, Steven Debipersad en Steven Coutinho tijdens het online debat van de Kennis Kring. Dit was ook live op ABC TV te volgen.


"Als de Staat over 5 dagen niet in staat is om de rentes te betalen krijgen we een downgrading naar Default,” waarschuwt Steven Coutinho, directeur van de DSB bank. De kredietwaardigheid van Suriname is door Fitch en Standard & Poor's gedegradeerd tot CCC+, oftewel  “hoog risico en junk” . Default is voor landen die hun schulden niet terug kunnen betalen. Crediteuren kunnen heel ingrijpende maatregelen treffen om aan hun geld te komen geeft Coutinho aan.  

Coutinho, fiscaal-jurist Anouschka Nabibaks en econoom Steven Debipersad zijn de inleiders geweest bij de online discussieavond van de Kenniskring, dinsdagavond. Het thema was De effecten van de downgrading, valutaschaarste en coronavirus op het bedrijfsleven. Het coronavirus dat de wereld in zijn greep heeft, is niet de oorzaak van de economische crisis in het land, benadrukken de deskundigen. Heel de wereld is getroffen door het virus maar anders dan heel veel landen heeft de overheid niet gespaard om de slagen op te vangen. Dit ondanks de grote financiële meevallers en de vele leningen. Dat Suriname in een economische crisis zit en moeilijk zijn schulden kan aflossen, is internationaal geen geheim meer. 

Coutinho heeft uitgelegd dat de overheid nog steeds geld tekort komt maar haast niet meer kan lenen op de internationale markt. Door de ratings van de creditbureaus is de waarde van de internationale obligaties (bonds), die uitgegeven zijn om geld te kunnen lenen, flink in waarde gedaald. “Als Suriname nu terug wil gaan op de internationale kapitaalmarkt en geld wil gaan lenen, zal het een hele hoge percentage moeten kunnen aanbieden. Of heel veel onderpand,” geeft Coutinho aan. “We weten allemaal dat er heel veel onderpand is gegeven bij de verschillende leningen. Nu is de vraag of er genoeg onderpand is om te geven.”  

De overheid staat voor een groot probleem, merkt Coutinho op. Als de overheid de rente van US$ 26 miljoen niet kan aflossen van de internationale obligatie, riskeert het land een degradatie naar Default geeft hij aan. Dit kan ernstige gevolgen hebben. “De bond is uitgegeven op New York Law,” deelt Coutinho mee. “New York Law is heel erg crediteur vriendelijk. Dat betekent dat als obligatiehouder op New York Law, hele verregaande maatregelen mag treffen tegen het land met Default. Argentinië bijvoorbeeld, heeft dat aan den lijve ondervonden. Crediteuren zijn achter hun geld aangegaan. Ze hebben onder andere alle activa van Argentinië dat het land buiten de grenzen had, op slot gezet. Ik hoop niet dat het zover komt in Suriname, ik geef alleen maar aan wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn.”

René Gompers
Advertenties