Ingezonden: Accreditatie versus intern toezicht
29 May 2011, 18:30
foto


Steeds vaker valt de term accreditatie in Suriname als het gaat om het verkrijgen van duidelijkheid over de kwaliteit van instellingen in het hoger onderwijs.
Wat houdt nu de accreditatie in? Een accreditatie is niets anders dan het extern onderzoek naar de kwaliteit van het onderwijs dat eens in de zes jaar wordt uitgevoerd.

De verwachtingen ten aanzien van het instrument accreditatie zijn zeer hoog gespannen en ik vraag mij af of de samenleving dit instrument niet teveel als een wondermiddel gaat zien. Een belangrijke beperking is namelijk gelegen in het feit dat de accreditatie maar eens in de zes jaar plaatsvindt.

Mijn stelling is daarom dat de samenleving meer duidelijkheid krijgt over de kwaliteit van een instelling als naast de accreditatie het intern toezicht goed geregeld is.

Uitgangspunt bij intern toezicht is dat er een scheiding is tussen besturen en toezicht van een organisatie. De directeur of het bestuur bestuurt en de Raad van Toezicht is belast met het toezicht en adviseert het bestuur.
De grote bedrijven (NV’s) hebben het toezicht neergelegd bij een Raad van Commissarissen, onderwijsinstellingen kunnen een Raad van Toezicht installeren. Op dit moment is hogeschool Inholland Suriname het enig instituut dat geaccrediteerde opleidingen op de markt brengt en daarnaast werkt met een RvT.
Intern toezicht wordt geregeld in de statuten, en bevat naast onderwijs alle aspecten van de organisatie.
In de praktijk wordt er jaarlijks verantwoording afgelegd over de hoofdlijnen van het beleid, de begroting, de jaarrekening , het jaarverslag en over kwaliteitssystemen. Het boekjaar van de organisatie loopt van 1 oktober tot 30 september en de jaarrekening wordt vervolgens in de vergadering van december van de RvT vastgesteld. Drie keer per jaar rapporteren bestuurders over de voortgang van het beleid aan de Raad van Toezicht. Bovendien hebben toezichthouders altijd toegang tot de boeken en de locaties van de organisatie.

In het bedrijfsleven is er een trend gaande om naast deze onderwerpen ook steeds vaker te letten op de soft skills van de organisatie. Dat zijn zaken als integriteit van het eigen orgaan dus van de leden van de RvT en het bestuur. Daarnaast is er steeds meer aandacht voor de besluitvormingsprocessen, de sturingsfilosofie en de communicatie in de organisatie. Deze trend zet zich voort op hogescholen en universiteiten. Er is geen regelgeving nodig van de overheid als instituten ook de soft skills willen betrekken bij het intern toezicht.

Het is logisch dat organisaties die transparant werken en hun intern toezicht goed georganiseerd hebben altijd klaar staan voor accreditaties of andere onderzoeken.

Het zou mooi zijn als HBO instituten en universiteiten in Suriname net als in andere landen hun verantwoordelijkheid nemen en meer zelfregulerend optreden ten aanzien van de kwaliteit in de sector. De minister van onderwijs heeft het gezag om instituten in Suriname te stimuleren en te faciliteren ten aanzien van deze samenwerking.

Zij bewijzen de samenleving een dienst door op een transparante wijze onderlinge afspraken te maken over de normen die gehanteerd moeten worden ten aanzien van kwaliteitszorg en intern toezicht. Wanneer de Surinaamse overheid zover is kunnen zij dan starten met accreditaties.

Hogeschool Inholland Suriname is ready!


Lilian Callender

Directeur/Bestuurder Hogeschool Inholland Suriname
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May