Column: Hoe zal de kleine man geholpen worden?
07 Apr 2020, 00:59
foto
Buschauffeurs hebben maandagmiddag geprotesteerd bij de Congreshal. Het openbaar vervoer is stilgelegd door de overheid. De sector heeft geen inkomsten.


De Covid-19 crisis laat zien hoe relatief alles is. Ook de rijkste landen in de wereld zijn hard getroffen. Meer dan 74.700 doden en ruim 1.3 miljoen personen worstelen tegen de ziekte. Het is vreselijk dat mensen moederziel alleen sterven zonder hun geliefden om zich heen te hebben. Nabestaanden kunnen elkaar nauwelijks troosten, want een brasa geven is een risico. Wie had ooit kunnen denken dat landsgrenzen over de hele wereld gesloten zouden zijn? Kinderen niet naar school konden gaan. Mensen hun huis niet uit kunnen. Velen geen geld hebben, omdat een groot deel van de business stil is gevallen. De ellende is te groot om alles te kunnen beschrijven. Doden liggen dagenlang op straat in Ecuador.

Dit virus maakt geen onderscheid tussen arm, rijk of positie. Het kan eenieder overkomen. Daarom kan er niet genoeg benadrukt worden dat je niet zomaar de straat moet opgaan, ook overdag niet. Er is veel leed en mensen die het al moeilijk hadden, kunnen nauwelijks hun hoofd boven water houden. De kleine man - zoals president Bouterse het heeft verwoord -  heeft het bijzonder moeilijk. Mensen die allerlei jobs deden om te overleven, hebben ineens geen inkomsten. Buschauffeurs hebben geprotesteerd bij het Congresgebouw want ze kunnen geen geld verdienen. 

Er moet alles aan gedaan worden om te voorkomen dat meer mensen besmet raken in Suriname. Als dat gebeurt, zal het land dat niet aankunnen. Wij hebben niet genoeg capaciteit om honderden zieken op te kunnen vangen. Er is genoeg reden tot bezorgdheid. Niet iedereen begrijpt hoe ernstig de situatie is. Overdag is het behoorlijk druk op de straten en de 2 meter afstand wordt nauwelijks in acht genomen. Iedereen moet meehelpen om elkaar uit te leggen waarom het belangrijk is om de regels na te leven. 

De regering is samen met de leiding van DNA bezig met een noodwet. Later op de dag is er een spoed DNA-vergadering over de wet die de uitzonderingstoestand moet afkondigen. Er worden maatregelen getroffen die vrijheden beperken. Wie vals nieuws of onwaarheden verkondigt over Covid-issues kan in de gevangenis belanden. Eigendommen van mensen kunnen onteigend worden. Basisrechten zullen opzij gezet worden. Dit soort zaken kunnen nooit prettig zijn om te ondergaan. De president kan bij resolutie besluiten nemen, zonder iemand te raadplegen. 

Op zich moeten er maatregelen worden getroffen, maar er mag nooit een vrijbrief gegeven worden om naar willekeur te handelen. Wie bepaalt of iets werkelijk fake news is. Heel vaak is men boos als iets dat waar is naar buiten komt. Dan wordt er gedaan alsof er totaal niks speelde - zoals in het geval van Staatsolie. Waarom wordt er onderhandeld met bedrijven als de regering niks te vertellen heeft over aandelen in Blok 58 en de Study Area daaronder? Hoe komt de ruis? Het is gemakkelijk om de vinger te wijzen naar de media en de oppositie. Terecht zegt CEO Rudolf Elias dat bedrijven gelijk naar Staatsolie moeten worden verwezen en niet dat de vicepresident of ministers gaan onderhandelen. 

Geld is een groot probleem om het land draaiende te kunnen houden. De wereld is op slot - ook voor leningen aan Suriname. Het lukt niet meer om op de kapitaalmarkt geld te zoeken. De waarde van de internationale Staatsobligatie is zo goed als gehalveerd. De Staatskas is leeg. De waarde van de SRD is zwaar verminderd en heeft in feite alleen de kasreserve, waar een ijzeren hek om zit, als dekking. De president wil de kleine man helpen, maar er is geen geld. De wet die vandaag behandeld wordt, geeft wat ruimte samen met de Comptabiliteitswet. De grote vraag is, waar gaat de president het geld vandaan halen om de kleine man bij te staan? Zullen de banken een deel van de kasreserve moeten lenen aan de regering? Het land moet zo snel mogelijk naar normalisatie, want zonder Covid-19, waren de problemen al hoger dan de Toren van Financiën. 

Nita Ramcharan
Advertenties

Tuesday 03 October
Monday 02 October
Sunday 01 October