Chotelal stelt valuta ter beschikking van importeurs
24 Mar 2020, 00:37
foto
Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën.


Ondernemer Bishnoepersad Chotelal zal via een redelijke koers US-dollars ter beschikking stellen aan importeurs, die deze valuta in ruil voor SRD’s kunnen betrekken bij de staatsbanken. Dit laat minister Gillmore Hoefdraad van Financien optekenen via het Nationaal Informatie Instituut. Er zijn ook gesprekken gevoerd met de Surinaamse Postspaarbank en de Volkscredietbank. 

De regering zal met de Centrale Bank van Suriname (CBvS) aan tafel gaan zitten om na te gaan hoe alle importen uit China via de swap deal kunnen worden veiliggesteld. Hoefdraad deelt mee dat de importen uit China maandelijks 30% uitmaken van de totale importen. De regering wil deze importen veiligstellen door zoveel mogelijk gebruik te maken van de in 2015 getekende en begin 2019 verlengde swap deal. 

Deze overeenkomst stelt Suriname in staat om tegen de Chinese renminbi (de officiële valuta van de Volksrepubliek China) importen uit dat land te kunnen krijgen. De renminbi’s zitten in feite gewoon in China, terwijl de importen veiliggesteld kunnen worden door zoveel mogelijk van de faciliteit gebruik te maken, stelt Hoefdraad. 

Het bespreken van de swap deal met de Centrale Bank is een van de maatregelen die de regering wil treffen als antwoord op de grote vraag naar dollars op de markt. Hoefdraad meent naast deze twee stappen en het afkondigen van de Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren zeker tot wat meer rust op de valutamarkt zullen leiden.
Advertenties