Simons: Aanpassingsproblemen DNA en vertraging regering oorzaak stagnatie
25 May 2011, 01:30
foto
Assembleevoorzitter Jennifer Simons.


Assembleevoorzitter Jennifer Simons ziet het afgelopen jaar na de verkiezingen, als een van aanpassingen voor het parlement, terwijl de regering te maken heeft gehad met vertragingen.

Bij het parlement moest vooral afgerekend worden met oude gewoontes. Hierdoor zijn veel zaken niet gerealiseerd. De financiële problemen die Nieuw Front heeft achtergelaten, hebben de regering Bouterse/Ameerali gedwongen tot maatregelen, zoals een government-take. Volgens Simons heeft dit ertoe geleid dat de regering veel tijd kwijt is geraakt om een eigen beleid uit te voeren. Spanningen op het internationale prijzenfront hebben ook bijgedragen aan de vertraging.

Verlichtende maatregelen
Simons zegt dat wil de regering de tijd inhalen, zij snel met creatieve maatregelen en beleidspunten moet komen. Het parlement heeft afspraken met de regering om wat verlichtende maatregelen door te voeren. “Die moeten snel komen vooral voor hen die onder aan de ladder zitten”, zegt Simons. De DNA-voorzitter ziet in een goed huisvestingsprogramma en zorgen voor werkgelegenheid de directe oplossing van veel problemen. “De vertraging van de regering is dus met reden”, zegt zij.

Simons begrijpt niet waarom zo een drukte wordt gemaakt om de megaprojecten die door de regering zijn aangekondigd en de vraag waar de financiële middelen gehaald zullen worden om die te financieren. “Voor dat soort projecten vind je eerder financiering dan geld om je bevolking te eten te geven, dus maak ik me om de projecten geen zorgen. Mijn aandacht gaat eerder uit naar hoe te zorgen dat met het opstarten van onze eigen productiesector er meer werkgelegenheid komt. De megaprojecten passen in de plannen van de president. Veel van die projecten zullen verlichtend werken op de samenleving”, meent de assembleevoorzitter.

Goed gronduitgifte beleid
Een ander zorgpunt voor Simons is, en waar de regering volgens haar dringend aan moet werken, het gronduitgiftebeleid. “Als de regering zorgt dat mensen grond krijgen en financiering om er iets mee te doen, worden meteen drie vraagstukken opgelost. Het sociaal vraagstuk, het geld van de burger gaat in de productiesector en je ontwikkelt meteen de bouwsector”, zegt Simons. Een andere sector die dan volgens de DNA-voorzitter aandacht geniet is de agrarische sector.

Simons zegt heel tevreden te zijn met hoe de regering de goudsector heeft aangepakt. Zij vindt wel dat in plaats van belasting verhogende maatregelen, de regering de goudsector meer zou moeten belasten.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May