Covid-19 update: 53 personen in thuis quarantaine
17 Mar 2020, 00:33
foto
Maandag is in het Perscentrum de derde Covid-19 persconferentie gehouden met updates. Het landelijke management team is tevreden met de ontwikkelingen. (Foto: René Gompers)


Ingezetenen die in het buitenland gestrand zijn worden tegemoet gekomen met een ‘Financial Rescue Package’, althans de meest hulpbehoeftigen onder hen. Ondertussen worden niet-ingezetenen het land uitgevlogen. Markten gaan beperkt open om groenten, fruit, aardvruchten, vis en vlees aan de man te kunnen brengen. Er zijn momenteel 53 personen thuis in quarantaine. Er wordt vanaf nu voorkeur gegeven aan het afzonderen van mensen thuis (thuis quarantaine). Er komt nog meer hulp uit het buitenland. De 50 artsen en specialisten uit Cuba die vrijdag aankomen, hoeven niet eerst twee weken in quarantaine. 

Op de derde persconferentie van de overheid en samenwerkende instanties die de spreiding van het coronavirus bestrijden, zijn enkele ‘updates’ gegeven. Van de 21 verdachte gevallen tot nu toe zijn 19, negatief getest. Eén persoon is vrijdag positief getest, zij wordt nog steeds verzorgd in het Wanica ziekenhuis, haar toestand is stabiel. In het ander geval wordt het resultaat nog afgewacht, deelt Jerry Slijngaard, coördinator van het NCCR mee. De samenwerkende instanties gaan nu zoveel mogelijk personen thuis afzonderen. Weliswaar onder strenge voorwaarden. De politie gaat vaker fysiek in de desbetreffende buurten observeren. 

Maandagmiddag zijn de 16 personen die in Marowijne, in het Marwina ziekenhuis in quarantaine waren, naar huis verplaatst. Zij zitten thuis de afzonderingsperiode uit. Het is geenszins zo dat de situatie in het Marwina ziekenhuis erbarmelijk is, benadrukt Slijngaard. Naast de “nieuwigheid” van het afzonderingsproces en de strenge maatregelen, zijn er enkele issues geweest met bijvoorbeeld voeding, geeft hij aan. Hij en vicepresident Ashwin Adhin delen mee dat volgende week er genoeg ruimte zal zijn om tot 2.000 mensen te kunnen afzonderen. Er zijn nu 250 quarantaineplekken in orde gemaakt. De locaties zijn naast het Zorghotel  en het Marwina ziekenhuis, mogelijk het ‘Flamboyant Park’, Ismay van Wilgen sporthal, Anthony Nesty Sporthal en  Phoenix hotel. 

Minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme blijft erop aandringen dat het opslaan van goederen geen zin heeft. De goederenstroom is verzekerd waardoor voorraden op tijd aangevuld worden, benadrukt hij. Tsang deelt mee dat met de winkeliers gesproken wordt om hun zaken open te houden. Consumenten drukt hij op het hart om rekening te houden met de winkelhouders, omdat ook zij besmetting vrezen. De veiligheid moet gegarandeerd blijven. Het is al voorgekomen dat in de chaos winkels zijn geplunderd, geeft Tsang aan. Districtscommissaris Mike Nerkust deelt mee dat de Kwakoemarkt, Markt Zuid, de Eenheidsmarkt, de markten te Leiding XI A, Indira Gandhiweg, Martin Luther Kingweg en de Centrale Markt beperkt open zijn. Hij roept restauranthouders op om hun zaken om te bouwen tot een meeneem of delivery service. Ter plekke eten wordt afgeraden. 

Directeur van NV Luchthavenbeheer Timothy Mendonça deelt mee dat SLM, KLM, Fly Always, TUI Fly al bezig zijn met het wegbrengen van niet-ingezetenen. De Braziliaanse Gol en de Caribbean Airlines zijn nog bezig hun schema's op te maken, geeft Mendonça aan. “Aan het terugbrengen van de Surinamers in het buitenland wordt gewerkt," voegt hij toe. "Dit is afhankelijk van het aantal beschikbare quarantaine locaties. Iedereen die binnenkomt moet minimaal veertien dagen in quarantaine.”  Directeur Volksgezondheid Cleopatra Jessurun en vicepresident Ashwin Adhin merken op dat thuis quarantaine een goede uitkomst biedt voor de landgenoten die naar huis willen terugkeren.

De overheid komt gestrande Surinamers in het buitenland financieel tegemoet. Adhin deelt mee dat de overheid gaat opdraaien voor voeding en verblijf van de gestrande landgenoten. De ‘Financial Rescue Package’ is echter alleen voor de meest hulpbehoeftigen benadrukt hij.

Er komt hulp uit Brazilië, China en de Filipijnen in de strijd tegen het virus en om te helpen met de logistiek wordt er meegedeeld. Vrijdag worden er 50 gezondheidswerkers uit Cuba verwacht. Zij hoeven niet eerst 14 dagen afgezonderd te worden geeft Jessurun aan. Cuba is geen high risk gebied. De vier gevallen in Cuba zijn geïmporteerd. Er is geen reden om de werkers af te zonderen, deelt Jessurun mee.

René Gompers
Advertenties