Wanbetalingsgedrag overheid voelbaar
14 Mar 2020, 23:07
foto


Met grote bezorgdheid las ik het bericht Mogelijke vrijlating verdachten; geen vertalers en tolken’ op Starnieuws over de achterstallige betaling aan tolken. Dit bericht is typerend voor de situatie waarin wij nu als land terecht zijn gekomen. Het wanbetalingsgedrag van de overheid is op alle fronten voelbaar. Vele ondernemers komen in de knel met als gevolg financiële problemen en faillissement. Hiermee wordt de middenklasse van ons land kapot gemaakt.

Het niet-betalen van tolken heeft grote consequenties voor onze rechtsstaat en leidt tot een loose/loose situatie. Aan de ene kant krijgen criminelen de kans om de dans te ontspringen. Maar anderzijds worden ook onschuldige burgers de dupe. Uit mijn ervaring als gerechtelijke tolk weet ik dat iemand die de taal niet machtig is, zich niet of nauwelijks kan verdedigen. Door de onmacht zich te kunnen uiten, lopen deze personen het risico onschuldig in de gevangenis te belanden. 

Elke burger heeft het recht op een onafhankelijke en onpartijdige behandeling van zijn zaak. Het verhinderen van de mogelijkheid voor de burger zich te kunnen uiten, is een aantasting van een fundamenteel mensenrecht. Ik begrijp dat niet een ieder veel sympathie zal willen opbrengen voor een verdachte. Maar stelt u zich eens voor dat u in een vreemd land waar u de taal niet machtig bent, in een strafzaak verwikkeld raakt. U begrijpt niet waarom u terecht staat en u kan zich niet verdedigen. Daarom geldt in onze rechtsstaat nog altijd het principe: “Innocent until proven guilty”.

De heer Antonius maakte de opmerking in het artikel: “Misschien zal deze kwestie serieuzer worden aangepakt wanneer bepaalde sleutelfiguren in de samenleving de belanghebbenden zijn in strafzaken". Dat het zo ver zou moeten komen is vreselijk triest. De rechtsstaat is er niet voor de belangen van een select gezelschap van personen met toevallige politieke macht. Elke burger is gelijk en heeft dezelfde rechten en plichten ongeacht zijn politieke oriëntatie.

Het is bewezen dat deze regering op vrijwel alle fronten heeft gefaald. De problemen binnen de rechtelijke macht zijn een voorbeeld waar burgers dagelijks mee te kampen hebben. Dit had niet gehoeven en het hoeft ook niet weer te gebeuren. Laten wij daarom deze keer kiezen voor een sterke rechtsstaat en een solide economie. Laten wij kiezen voor een betere toekomst.

Aspirant DNA-kandidaat VHP (Paramaribo)
Chuanrui Wang
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April