DNA praat vandaag over Braziliaanse gemeenschap
24 May 2011, 06:30
foto
(foto: Radio Nederland Wereldomroep)


De Nationale Assemblee (DNA) praat vandaag in een openbare vergadering over de omgang met de Braziliaanse gemeenschap in Suriname.

Het gaat om een snel groeiende groep al dan niet officieel geregistreerde Brazilianen. Naturalisatie, strafrechtelijke vervolging en uitzetting zijn de belangrijkste aandachtspunten in het wetsontwerp dat in het parlement wordt behandeld.

De grote groep illegale Brazilianen in vooral de goudvelden van Suriname staat ook op de agenda. Officiële cijfers ontbreken over het aantal Brazilianen dat in Suriname permanent, afgebroken legaal of illegaal in Suriname woont. Het vermoeden bestaat dat het aantal illegalen de laatste tijd snel toeneemt zodat het werkelijke aantal Brazilianen in het land een stuk hoger ligt dan de naar schatting 40 duizend die op dit moment geregistreerd staan.

De commissie van rapporteurs die de ontwerpwet heeft voorbereid staat onder leiding van Ronnie Brunswijk (fractieleider Abop). Commissielid Rashid Doekhie (MC/NDP) zegt dat niet de indruk moet ontstaan dat de wet wordt behandeld om een actie te beginnen tegen Brazilianen. Doekhie wijst er op dat in de Surinaamse wetgeving ook het vreemdelingenbeleid is geregeld. Vanwege het speciale karakter van de Braziliaanse gemeenschap in het land zijn vooraf gesprekken gevoerd tussen Suriname en Brazilië om de problemen structureel aan te pakken.

Een heikel punt voor de commissie van rapporteurs wordt gevormd door de kosten voor de uitzetting van illegale Brazilianen of Braziliaanse onderdanen die door tussenkomst van deze wet hun straf in eigen land moeten uitzitten. Doekhie verwacht dat het parlement hierover tot een betere formulering komt, omdat dit aspect niet in de conceptwet is opgenomen. “Normaal zijn de kosten voor het land dat de uitzetting pleegt, maar daar ben ik niet zo gelukkig mee”, zegt Doekhie. Ook in verdragen met andere landen bestaat onduidelijkheid over de onkosten die met een uitzetting gemoeid zijn.

Doekhie is voorstander van het innen van een waarborgsom bij vreemdelingen. “Dan kan uit die pot de uitzetting plaatsvinden als blijkt dat iemand het land uit moet bij juridische vervolging”, zo verklaart de parlementariër.


Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May