Illegalen nemen bedrijfsterrein goudonderneming over
02 Mar 2020, 17:50
foto
Twee politieauto's zijn te zien waar de barricade is opgeworpen door illegalen op de weg die leidt naar Boss Enterprises NV te Afobaka. Op de achtergrond boven op de heuvel is nog net de processingplant van het goudbedrijf te zien.


Illegale goudmijnwerkers hebben vanmorgen de weg naar het bedrijfsterrein van Boss Enterprises NV te Afobaka gebarricadeerd. Vervolgens zijn ze naar het bedrijfsterrein van de goudonderneming getogen en hebben zij het personeel geïntimideerd, bedreigd en bedrijfseigendommen vernietigd. Eigenhandig hebben ze ook alles stilgelegd, generatoren uitgedaan en alle werkzaamheden gestopt. De illegalen hebben de werknemers bedreigd dat als zij zich nog daar bevonden tussen half 4 en vier uur er doden zouden vallen.

De politie is ingeschakeld, maar heeft niets kunnen uithalen. De barricade is niet verwijderd en blijft het aantal illegalen op het bedrijfsterrein aanzwellen. Boss-directeur Narpath Bissumbhar zegt aan Starnieuws dat hij continu in contact staat met de politie en andere diensten, maar tot nog toe is er geen uitsluitsel. Bissumbhar kan niet snappen dat er anarchie heerst op zijn bedrijfsterrein en bedrijfseigendommen worden vernietigd en dat de politie gewoon weggaat. Hij heeft met de procureur-generaal gesproken en die heeft speciale instructies gegeven. "Maar desondanks is er nog steeds niet opgetreden," merkt Bissumbhar op.

De generatoren van het bedrijf zijn uitgeschakeld en er zijn vernielingen aan bedrijfseigendommen aangebracht. Er staat ook zwaar materieel van contractor SEMC op het terrein.

Het personeel wordt gemolesteerd en geterroriseerd, terwijl de politie de situatie gewoon laat voortduren. Aan Bissumbhar is meegedeeld dat de politiediensten wachten op assistentie. Het kan er bij de ondernemer niet in dat hij sinds kwart over zeven vanmorgen bezig is met de politiediensten en de situatie nog steeds niet is aangepakt. "De situatie is ernstig en ik vraag me af of we nu politie in het land hebben of niet." Wat de situatie van de 48 werknemers is weet hij niet, omdat hun mobiele telefoons ook zijn afgepakt door de illegalen. Een deel van de werknemers heeft zich in de laadbakken van auto's verplaatst naar het stuwmeer gebied, ongeveer 7 kilometer verwijderd van het bedrijfsterrein.

Bissumbhar heeft een bus gestuurd om zijn personeel van het bedrijfsterrein te halen. Hij schat dat er nu 60 tot 70 man op zijn bedrijfsterrein zijn. Vanmorgen waren dat er nog zo'n 30. Personeelsleden zijn hardhandig aangepakt, ruiten van slaapruimten zijn vernietigd en meubilair is kapotgeslagen, weet Bissumbhar te vertellen. De ondernemer is sinds vorig jaar bezig de illegalen van zijn concessie te krijgen. In oktober heeft hij de pg en de politie ingeschakeld om de illegalen te verwijderen van zijn terrein. Een maand later volgde een tweede schrijven van de pg naar de politie om op te treden. "En nog steeds zijn de illegalen daar." Van de politie-inspecteur die belast is met de zaak heeft hij te horen gekregen dat hij de met de commissaris bezig is voor assistentie. De politiepost Brokopondo zou slechts drie agenten hebben. En acht uur later na de eerste melding vanmorgen en onzeker over de situatie van zijn personeel en bedrijf, blijft Bissumbhar nog wachten op actie van de politie.
Advertenties

Saturday 01 October
Friday 30 September
Thursday 29 September